41 osoba zaražena malim boginjama, ovo su 3 najopasnije komplikacije

, , Comment closed

Male boginje mogu biti od velike opasnosti posebno za malu djecu, a komplikacije kojima su najpodložniji oboljeli uzrasta od pet do 20 godina mogu biti izuzetno teške, te je zbog toga vakcinacija izuzetno važna, savjetuju stručnjaci.

Najmlađa osoba oboljela od malih boginja na teritoriji Srbije i srpskih enklava na Kosovu je beba od tri meseca, a najstarija oboljela osoba ima 43 godine.

Oboljelih od malih boginja od početka oktobra 2017, zaključno sa 3. novembrom, na teritoriji Srbije, uključujući i teritoriju nadležnosti Zavoda za javno zdravlje Kosovska Mitrovica, je mnogo. Ukupno registrovanih je 41 slučaj malih boginja, rečeno je u Zavodu za javno zdravlje “Milan Jovanović Batut”.

Upravo ti podaci ukazuju na važnost vakcinacije. s obzirom na to da čak 93 odsto oboljelih nije primilo MMR vakcinu koja ima ulogu da zaštiti od zauški, rubeola i malih boginja.

Oboljeli od malih boginja su na bolničkom liječenju, a od komplikacija usljed zaraze malim boginjama jedno dijete na Kosovu je čak i preminulo.

Neki od simptoma malih boginja su: malaksalost, temperatura veća od 40 stepeni, ospe, kašalj, crvene i vodnjikave oči, curenje nosa itd.. 

Ove komplikacije mogu biti izuzetno opasne, a epidemiolog Zoran Radovanović je objasnio da je upala pluća među najčešćim komplikacijama i javlja se čak kod svakog 20. pacijenta. Ovaj podatak potvrđuje i posljednja statistika “Batuta”.

“Morbili su posebno opasni za malu decu. Svaka hiljadita osoba zaražena ovim virusom dobije zapaljenje mozga, svako dvadeseto dete zapaljenje pluća zbog kog završi u bolnici ili na ozbiljnom lečenju, a jedan od 5.000 slučajeva završi kao biljka i izgubi život od komplikacija koje se manifestuju tek nakon nekoliko godina od prvih simptoma bolesti”

kazao je Radovanović.

Pored toga što su opasne po život komplikacije malih boginja, morbili su opasni i zbog toga što se veoma brzo šire.  Te zbog toga predstavljaju jednu od najzaraznijih bolesti pa jedna osoba može da zarazi čak 17 drugih.

Sa namjerom da se postigne kolektivni imunitet potrebno je da broj vakcinisanih bude preko 95 odsto.

Najopasnije su sljedeće komplikacije: zapaljenje pluća, zapaljenje mozga, a ni smrtni ishod nije isključen. 
Jedan u 5000 slučajeva nažalost završi u vegetativnom stanju ili podlegne komplikacijama.

(Blic \ Udarni.net)