Podmukla bolest: Evo kako je umro Nebojša Glogovac i koji su simptomi bolesti

, , Comment closed

Velikan srpskog glumišta i fimskog platna Nebojša Glogovac (49) jedan je od 10 do 15 osoba obolelih od karcinoma pluća kod kojih su se simptomi ove bolesti pojavili kasno kada je već bilo teško izboriti sa njom. Pobijedila je njena podmuklost.

Njega je bolest odnijela za samo dva mjeseca. Agresivan kancer pluća koji se “rodio” u njegovim plućima, brzo je matastazama napao i njegovu jetru zbog čega nije mogao da se operiše uprkos svim naporima ljekara.

“U negde 10 do 15 odsto karcinom pluća ne daje nikave simptome već se slučajno otkrije pregledima drugim povodom. To može da se dogodio kod svih vrsta krcinoma pluća nevezano za tip. Bolest je takva, podmukla, a i kada ima simptome, nažalost, ona bude kasno otkrivena. Jer, ti simptomi najviše odgovaraju pušačkom bronhitisu ili hroničnom opstruktivnom bronhitisu pa ljudi kada imaju neku od te dve bolesti ne sumnjaju da je došlo do pogoršanja jer se znaci bolesti zaista preklapaju”, kaže jedan od stručnjaka za karcinom pluća koji je, inače, bio upoznat sa borbom Nebojše Glogovca.

Ovo oboljenje, koje je opisano još 1931. godine kao neobična bolest među rudarima koji su kopali rudu bakra, gvožđa i drugih metala, bilo je dosta retko pre šest decenija.

Simptomi ove bolesti, obično se javljaju tek kada je ona zahvatila i druge organe. Drugim riječima, bolest se uopšte ne ispoljava tegobama vezanim za pluća, nego za mjesto gdje je kancer metastazarirao – bol u glavi, nesvjestice, bol ispod desnog rebarnog luka, bol u kostima, stomaku…

Zbog svoje podmuklosti, zapravo, karcinom pluća je veoma često dugo prisutan bez ikakvih simptoma. S obzirom na to da visoki rizik od obolijevanja imaju hronični pušači, oni bi trebalo da se jave ljekaru ako neki od sljedećih simptoma traju duže od par nedjelja, iako ne moraju biti znak samo ove teške bolesti:

– kašalj koji ne prolazi tri nedelje i duže,
– otežano disanje,
– dugotrajni bolovi u grudnom košu,
– sviranje u grudima naročito ako je sa jedne strane,
– iskašljavanje sukrvice ili krvi,
– zapaljenje pluća i bronhitis koji duže traju, ili se ponavljaju sa iste strane,
– promuklost koja traje više nedjelja,
– otežan prolazak hrane kroz jednjak i otežano gutanje,
– višenedjeljni “opšti” simptomi – preznojavanje ili gubitak apetita i tjelesne mase, malaksalost koje ranije nije bilo, povremene povišene temperature…

 

 

(Kurir/Udarni.net)