UTIHNUO CARSKI GLAS: Preminuo još jedan Velikan narodnog duha (FOTO)…

, , Comment closed

Tužan dan za sve one koji su ga voljeli.

Utihnuo još jedan carski glas, još jedan pjevač i Velikan narodnog duha nas je napustio.

Legendarni pjevač narodne muzike, fenomenalnog glasa Jordan Nikolić preminuo je u petak u Beogradu u 85. godini života.

Jordan Nikolić

Pamtimo ga po tome što je na fenomenalan način izvodio pjesme kao što su “Udade se Jagodo”, “Marijo, deli bela kumrijo”, “Oj, golube”, “E, dragi, dragi” (Kosovski božuri) i druge.

 

Jordan je rođen je 11. maja 1933. godine u Prizrenu. Osnovnu školu i gimnaziju je završio u svom rodnom gradu,, a.na Filološkom fakultetu u Beogradu diplomirao je na grupi za jugoslovensku književnost i srpskohrvatski jezik.

Za Radio Prištinu snimio je prvu pjesmu, a kasnije je pjevao i snimao samo narodne pjesme sa Kosova i Metohije, i to prema zapisima velikog srpskog etnomuzikologa Miodraga Vasiljevića.

1979. godine sa porodicom se preselio u Beograd, te se zaposlio u Domu kulture “Vuk Karadžić” gdJe je radio dvije godine, a nakon toga sve do odlaska u penziju je radio kao novinar i lektor u novinama “Goša” i u Radiju “Goša”.

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević povodom smrti Jordana Nikolića,  uputio je telegram saučešća njegovoj porodici.

“Jordan Nikolić je čitavog života ostao odan kosovskometohijskom melosu, kao njegov izvrsni vokalni tumač i čuvar. Niz najdivnijih starosrbijanskih pesama prepoznajemo upravo po Nikolićevom moćnom izvođenju. Bio je to carski glas carskog Prizrena. Glas Jordana Nikolića bio je dostojan posrednik melodijske dubine i punoće muzičkog nasleđa srpskog Kosova i Metohije”

piše u telegramu.

 

(Telegraf \ Udarni.net)