Crne prognoze: Grad u evropi koji će da propadne u zemlju (FOTO)

, , Comment closed

Grad koji će propasti u zemlju…

Omiljeno je turističko odredište za putnike koji u zimsko vrijeme žele svjedočiti veličanstvenosti polarne svjetlosti, a u ljetnim mjesecima ponoćnog sunca. Kiruna na sjeveru Švedske je gradić u Laponiji koji je dom za nešto više od 18.000 stanovnika koji su mahom zaposleni u rudniku željezne rude.

Kiruna se ponosi s najvećim podzemnim rudnikom željezne rude, koji se nalazi 1.365 metara ispod zemlje, a koji dnevno proizvodi dovoljno materijala da se izgradi 40.000 automobila ili 6 Ajfelovih tornjeva. Drugim riječima, ovdje se proizvodi 90 odsto sve evropske željezne rude.

Stalna proširenja rudnika destabilizovala su zemlju iznad njega, a stručnjaci pretpostavljaju da će grad jednostavno “propasti” u sljedećih nekoliko decenija. S obzirom na to da je rudnik važan ekonomski faktor za ovo područje, uprava je donijela radikalnu odluku o preseljenju centra grada otprilike tri kilometara istočno.

Neke će građevine biti srušene i ponovo izgrađene, a druge će biti preseljene zajedno s temeljem. Ovaj neobičan poduhvat privlači pažnju turista već neko vrijeme, a vrijedan je dvije milijarde dolara.

Novi izgled projektiraju firme iz Stokholma i Osla u saradnji s istraživačima sa univerziteta, a cilj im je izgraditi ekološki održiv grad s gušćom jezgrom u kojem će stanovništvo više koristiti javni prevoz nego automobile.

 

 

(Eksluziva/Udarni.net)