DOMAĆICE OPREZ: Miješanjem ova dva hemijska sredstva možete umrijeti

, , Comment closed

Prilikom miješanja dva određena sredstva za čišćenje možemo stvoriti hlor, zeleno-žuti gas koji je u Prvom svjetskom ratu korišten kao bojni otrov.

Hlor je mnogima poznat kao sredstvo za dezinfekciju koje bazene održava čistim, a pri tome je i baza mnogih dezinfekcionih kućnih preparata i ključni sastojak izbjeljivača.

No, onda kada se hlor pomiješa sa kiselinom, takođe prisutnom u velikom broju proizvoda za čišćenje – može da dođe do stvaranja otrovnog gasa. Zbog toga je veoma važmo da pogledate sve sastojke na etiketi prije nego šot vaš proizvod za čišćenje pomiješate sa nekim drugim proizvodom.

Upravo zbog toga i stručnjaci upozoravaju da nije preporučljivo miješati hlor sa drugim hemikalijama zbog toga što to može da dovede do hemijske reakcije koja će promijeniti stabilnu formu hlora u opasan gas.

Nakon toga i samo udisanje hlora može dovesti do iritacije očiju i ozbiljne štete na plućima.

Pored toga, još opasnije je dodavanje vrele vode u tu mješavinu jer se gas još lakše širi zbog pare.

Na svojoj koži ovo je osjetila i Karli Hoson (Karlie Hawson) koja je uradila evo šta:

“Imala sam tri porođaja i radije bih prošla kroz sve te bolove ponovo nego da ponovo moram da udahnem ta isparenja. Imala sam osjećaj kao da sam progutala kiselinu i da su mi u plućima žileti. Mislila sam da ću umrijeti,”

kazala je Karli, a za sve to je kriv mali previd koji je napravila onda kada je odlučila da očisti kuhinju.

 

(Avaz \ Udarni.net)