Evo kako brzo i jednostavno očistiti masnoću sa filtera nape

, , Comment closed

Barem jednom u mjesecu potrebno je čistiti filtere nape. Međutim malo neko se toga drži pa se sigurno i vama barem jednom zavrtjelo u glavi nakon što ste povirili ispod nape i ugledali naslage masnoće i prašine na filterima.

Svrha je filtera na napi sakupljanje masnoće pa ako to rade kako treba, tragova masnoće na njima će svakako biti. No s vremenom masnoća i prašina koji se na nju lijepe mogu začepiti filtere i tako im smanjiti kvalitet rada. Stoga je jako važno redovno ih čistiti. Ako mislite da je dovoljno staviti ih u mašinu za suđu, varate se.

Masnoća se neće u potpunosti ukloniti, a filteri će i dalje biti ljepljivi na dodir. Prije nego što ih stavite u mašinu, potrebno ih je ručno očistiti na sljedeći način.

Nakon što ste uklonili filtere iz nape, potopite ih u posudu s vrućom vodom u koju ste prethodno dodali vrelu vodu. U posudu s vodom prethodno treba staviti deterdžent za otapanje masnoće i četvrtinu šoljice sode bikarbone te dobro izmiješajti. Masne filtere uronite u posudu i vodite računa o tome da su do kraja potopljeni minimalno desetak minuta.

Nakon što ste ih namočili, neabrazivnom četkom dobro ih izribajte i po potrebi dodajte još deterdženta za otapanje masnoće na četku. Filtere nakon toga isperite čistom toplom vodom i osušite krpom. Po potrebi ponovite postupak još jednom. Preporučljivo je očistiti ih na ovaj način jednom mjesečno.

 

(Avaz/Udarni.net)