Evo šta kažu studije o spavanju sa djecom u istom krevetu

, , Comment closed

Saglasnosti među naučnicima nema kada je u pitanju tema spavanje s djecom u istom krevetu.

Jedni smatraju da to nije dobro zbog toga što povećava rizik od smrti novorođenčeta i čini dijete manje samostalnim u odrastanju, drugi ipak smatraju da se ništa loše neće dogoditi zbog toga.

Čak ni studije nemaju jasan odgovor.

Neke od studija pokazuju da spavanje sa roditeljima u istom krevetu kod djeteta stvara podlogu za anksioznost koja se javlja nešto kasnije. Druge studije ipak pokazuju da djeca koja spavaju sa majkamaa u krevetu imaju dosta bolji san od onih koji su u svom krevetu.

No, naučnih dokaza o ovoj temi nema.

Zbog toga što kako kaže profesor dječijeg razvoja na Otvorenom univerzitetu David Meser, zbog etike ne bi baš bilo u redu raditi  eksperiment i tom prilikom jednu grupu majki zamoliti da spavaju sa bebama, a drugu ipak da to ne rade.

Međutim, s obzirom na to da su studije koje se sprovode rađene na malom broju ispitanika, nisu validne te je nemoguće izvesti konačan zaključak. Značenje ovog pitanja ne treba puno preuvličavati, jer djeca tokom odrastanja doživljavaju različite aspekte brige govori Meser.

Osim toga, vajerovatnoća da će nešto kao što je spavanje u zajedničkom krevetu imati negativan efekat na kasniji razvoj djeteta je mala.

 

(Novosti \ Udarni.net)