Grijanje suši zrak u domu: Evo kako da povećate vlažnost i spriječite razne bolesti

, , Comment closed

Bijeg od zime i hladnoće najslađe nam je potražiti u toplini vlastitog doma, no zagrijavanje prostorija osim ugode nosi niz negativnih posljedica.

Zagrijavanjem se smanjuje vlažnost zraka pri čemu pate dišni putevi, povećava se razdražljivost, gubimo koncentraciju, a naš imunološki sustav pati jer smanjujemo njegovu otpornost od štetnih mikroorganizama. U otklanjanju posljedica suhog zraka pomažu zdrave metode na kojima će vam osim kože i grla posebno zahvalan biti i kućni budžet

Zimi je neophodno dodavati vlagu u zrak isušen zagrijavanjem, jer on postaje žedan i isušuje našu kožu, biljke pa čak i namještaj. Rješenje je utažiti žeđ zraka i postići idealnu razinu vlagu u čemu pomažu jednostavne i jeftine ideje.

1. Posude s vodom na radijatoru

  • U staklenu posudu nalijte vodu i ukapajte nekoliko kapi eteričnog ulja lavande, eukaliptusa, čajevca i mente. Isparavanje vode podići će vlažnost zraka dok će eterična ulja, koja osim ugodnog mirisa imaju važna antivirusna svojstva, pogodno djelovati na dišne puteve, ali i na otklanjanje umora.

Kada se radijatori ohlade: Napravite grijalicu od 2 glinene lončanice u 3 koraka

2. Zračenje prostorija

  • Osnovno pravilo prilikom zračenja prostorija zimi i povećanja vlažnosti u zraku je vrijeme držanja prozora otvorenim s stupnjevima Celzijusevim vani. Točnije što je vani hladnije, manje otvarajte prozore, jer čisti zrak koji ulazi u prostoriju trenutno postaje suh i crpi postojeću vlažnost u zraku. Rješenje je zračenje prostorija do tri puta dnevno u kratkim periodima.

3. Rublje osušeno pored radijatora

  • Umjesto da mokro rublje sušite u skrivenim prostorijama radije ga iskoristite kao prirodni ovlaživač zraka. Stalak za sušenje rublja stavite što bliže uz radijatore, voda iz veša će isparavati i ujedno održavati vlagu u zraku pogodnom.

4. Iskuhavanje vode s korom citrusa

  • U obični lončić stavite vodu i u nju narežite koru naranče ili limuna i pustite na laganoj vatri da ključa. Pare prilikom isparavanja podići će vlažnost zraka, a miris citrusa podići će vaše raspoloženje.

 

 

(Zadovoljnahr/Udarni.net)