Istraživanja pokazala da čišćenje kuće smanjuje rizik od prerane smrti

, , Comment closed

U novoj studiji sprovedenoj nedavno utvrđeno je da čišćenje kuhinje, pranje poda ili vrtlarenje može spasiti vaš život.

Naime u izvještaju Univerziteta McMaster u Kanadi navodi se kako čišćenje kuće pet puta sedmično u trajanju od samo pola sata smanjuje rizik od smrti za čak 28 posto i rizik od srčanih bolesti za 20 posto.

Dakle, za vaše zdravlje je bolje to šro sve više i više posla radite, pa tako ako ste aktivni 750 minuta sedmično smanjujete šansu od prerane smrti za čak 40 posto.

Sprovoditelji ovog istraživanja se nadaju da će njihov izvještaj ohrabriti mnoge ljude da se pokrenu čak i ako nemaju pristup teretani.

U ovom istraživanju je učestvovalo 130.000 ljudi koji su praćeni sedam godina.

Radi se o učesnicima starosne dobi između 35 i 70 godina i žive u 17 različitih zemalja.

Svaki od ovih učesnika je dao svoje osobne podatke kao što je socioekonomski status, zdravstvena historija, porodična historija o kardiovaskularnim bolesima,  životne navike, težinu, visinu, mjere kukova i struka te visinu pritiska.

Pored ovih podataka oni su ispunili i upitnik o tipovima fizičkih aktivnosti koje rade. Time je utvrđeno da bi osam posto smrti bilo spriječeno, a da bi procenat oboljelih od srčanih oboljenja opao za čak pet posto kada bi svaki od njih imao bar 150 minuta fizičke aktivnosti sedmično.

Međutim, ako vi niste među onima koji vole čistiti, onda možete prošetati do posla ili čak štaviše početi vježbati.

 

(Ekskluziva \ Udarni.net)