Jednostavnije čišćenje doma: Nekoliko trikova koji će vam uštedjeti vrijeme i novac

, , Comment closed

Svi znamo da čišćenje i održavanje doma oduzima mnogo dragocijenog vremena, energije i obično traži velika ulaganja u različita sredstva za čišćenje naručito ako se radi detaljno. U nastvaku vam donosimo zaista korisno rješenje sa par trikova kako svesti troškove i uloženo vrijeme na minimum.

Čišćenje perilice rublja od kamenca: Nisu vam potrebni skupi proizvodi za čišćenje kako biste očistili perilicu za rublje. Obični alkoholni ocat će očistiti sve nečistoće. Ulijte 2 decilitra u pretinac za prašak za rublje i upalite duži program pranja. Kad završi, perilica će sjajiti kao da je nova.

Uklanjanje mrlja na odjeći:

Još je jedan trik je vezan za perilicu rublja i ocat. Ako imate djecu i često se borite protiv mrlja, pogotovo na šarenoj odjeći, ocat će vas spasiti. U prašak za pranje dodajte alkoholni ocat, trećinu količine praška koji ste stavili. Rublje će biti čisto i bez mrlja, a boje se neće ispirati.

Čišćenje kade:

Uzmite bočicu sa raspršivačem i u nju ulijte pola običnog deterdženta za pranje suđa i pola toplog bijelog octa. Nemojte protresti, nego samo lagano promiješajte otopinu. Nasprejajte kadu i pustite da odstoji 30 minuta. Isperite i obrišite. Pranje kade odsad će biti daleko lakše.

Uklanjanje dlaka:

Ako imate pse kojima otpada dlaka vjerojatno ste često imali problema sa začepljenim filterom u perilici. Kako biste to izbjegli, alkoholni ocat dodajte u pretinac za prašak. Dlake se više neće lijepiti za vašu odjeću pa će i filteri duže biti čisti.

Čišćenje prašine:

Stavite par kapi ulja na papirnati ručnik i prijeđite preko prašnjave površine. Nakon toga prebrišite površinu još jednom. Na njoj će se stvoriti tanki sloj ulja koji će istovremeno odbijati prašinu i davati lagani sjaj namještaju.

Čišćenje prozorskih profila:

Kako bi spriječilo dugotrajno čišćenje, pospite sodu bikarbonu po unutarnjem dijelu okna i dodajte malo octa. Mješavina će odmah početi stvarati mjehuriće. Pustite 10-ak minuta da odradi svoje. Mješavina će izgristi nečistoću na profilima, a vi ćete na kraju samo prebrisati sa suhom krpom.

Pranje igračaka:

Ako imate djecu, vjerojatno vam je kuća prepuna igračaka, od kojih se većina povlači po podu. Na njima se skuplja prljavština, prašina i bakterije. Kockice, autiće i slične sitne male igračke stavite u vrećicu za pranje kojih ima u gotovo svim drogerijama. Stavite sve igračke u nju, čvrsto zavežite i ubacite u perilicu.

Tragovi markera i flomastera na podu:

Uzmite malo paste za zube i namažite na mrlju od flomastera. Potom, obrišite s krpom od mikrofibre. Obični marker ćete obrisati ako ga posprejate lakom za kosu ili dezodoransom. Pričekajte minutu, dvije i obrišite s mokrom krpom.

Masne površine:

Nemojte gubiti energiju za struganje masnoće s kuhinjskih površina, pogotovo s nape, hladnjaka ili donje strane kuhinjskih visećih elemenata. Pomiještajte ulje i prašak za pecivo dok ne dobijete gustu pastu. Stavite mješavinu na masne površine i ostavite 5 do 10 minuta. Nakon toga samo obrišite mokrom krpom.

Eksplozije u mikrovalnoj:

Prerežite limun na pola, stavite u šalicu i dodajte malo cimeta u prahu. Stavite mješavinu u mikrovalnu na najnižu temperaturu 10 minuta. Limun će dezinficirati površine, a cimet će pomoći pri uklanjanju neugodnih mirisa. Na kraju samo prebrišite unutrašnjost mikrovalne s mokrom krpom.

 

(Ekskluziva/Udarni.net)