Sinan Sakić nije počeo karijeru kao pjevač, evo šta je radio i kako je uspio

, , Comment closed

Sinan Sakić je preminuo je u 62. godini u svom stanu u Beogradu. Karijeru je započeo 1978. godine, a do 2017. objavio je 29 albuma.

Ono što mnogi nisu znali je da pjevač svoju karijeru nije započeo kao pjevač. Sinan je godinama sjedio za bubnjevima i svirao. Tu ljubav njegovao je sve do 1984. godine, iako je tada već uveliko započeo svoju pjevačku karijeru.

Pred kraj sedamdesetih godina radio je kao konobar u jednoj kafani, a zarada nije bila velika. Drugovi su mu govorili da se okrene ka pjevanju, jer su vjerovali da bi od pjevanja mogao da živi. Takvu ideju Sinan je u samom početku odbacio jer je govorio da on to ne zna.

Možda bi na tome i ostao kako je sam pričao kasnije novinarima, da jednom, sasvim slučajno, nije otpjevao pjesmu čoveku koji mu je ponudio 500 dinara samo da ga čuje kako pjeva.

Bile su to dvije mjesečne plate koje je u to vrijeme mogao zaraditi kao konobar. Nije se mnogo dvoumio, otpjevao mu je jednu pjesmu. Čovjek se oduševio njegovom izvedbom i dao mu novac. Od tada je odlučio da uči i pjeva narodne pjesme. Učio je i po pet pjesama dnevno, a na repertoaru su se našle pjesme Tome Zdravkovića, Šabana Šaulića i drugih. Imao je tu sreću da su ga čuli iskusni autori Radoje Mitrović, Miodrag M. Ilić i drugi.

Sinanovo neobično pjevanje dopalo se Iliću. Nije prošlo mnogo vremena od tada, a Sinan je u studiju već snimio svoju prvu pjesmu koja se zvala “Rastanak kraj reke”. Bilo je to 1978. godine. Pjesma je bila hit na prvo slušanje, a već 1979. godine snimio je još dvije pjesme i to “Kulu gradim” i “Jedna tuga za dva druga” koje su odlično prošle kod publike. Bila je to i svojevrsna garancija da mu se smiješi uspješna muzička karijera.

 

 

 

(Kurir/Udarni.net)