Loše navike koje mogu prouzrokovati požar u vašem domu

, , Comment closed

Mnogi od nas nisu ni svjesni da malom nepažnjom mogu prouzrokovati sami sebi vlike probleme. U našim domovima vreba velika opasnost od vatre, a koje su to opasnosti i na koji način dolazi do njih pročitajte u nastavku našeg teksta.

Lista 7 loših navika koje mogu izazvati požar u kući:

  •  Na pogrešan način spajate električne aparate

Za sve velike kućanske aparate uvijek mora biti obezbijeđen veliki prostor oko njih jer ne smijete dozvoliti toplini koju stvaraju da se generira. Veliki kućanski aparati poput šporeta, frižidera i mašine za pranje veša moraju biti direktno uključeni u svoju utičnicu, a ne spojeni preko produžnog kabla. Ukoliko je nekoliko velikih aparata uključeno u struju preko jednog kabla, riskirate kratki spoj koji može prouzrokovati požar.

  • Odlazite iz kuhinje dok je šporet upaljen

Jedan od najvećih uzroka kućnih požara jeste i kuhanje. Samo nekoliko sekundi je potrebno da plin ili električna ploča izazovu vatru pa zbog toga vatrogasci savjetuju da nikada ne odlazite iz kuhinje dok kuhate.

  • ElektričnI aparati ostaju upaljeni nakon izlaska iz kuće

Mnogi danas imaju naviku npr. otići do samoposluge dok mašina za rublje radi. Svi stručnjaci i vatrogasci naročitu savjetuju da nikada ne ostavljate električne aparate “u pogonu” i to bez nadzora.

Prilikom odlaska na godišnji odmor potrebno je sve električne aparate isključiti iz struje, televizor, računar, lampe, perilicu i sušilicu rublja, hladnjak, naročito ako vas neće biti duže vrijeme-

  • Koristite oštećene i stare produžne kablove

Oštećeni i stari produžni kablovi mogu prouzrokovati strujni udar i povećavaj rizik od požara u domu. Vrućina i iskre koje stvaraju “otvorene” žice u kablu može doći u dodir s bilo kojim zapaljivim predmetom (tepih, kuhinjska krpa) i u roku od 30 sekundi uzrokovati požar.

  • Ne gasite svijeće

Nikad nemojte zaboraviti da samo jedna i to mala svijeća može prouzrokovati veliki požar, a vama je potrebna sekunda da je ugasite. Svijeće se lako se prevrnu ili ih vaši kućni ljubimci mogu srušiti.

  • Ne čistite mašinu za sušenje veša

Filter mašine za sušenje veša i prostor oko bubnja u kojem se skupljaju ostaci tkanina potrebno je redovno čistiti u protivnom se oni nakupe bez čišćenja, pa toplina koju proizvodi sušilica može ih zapaliti.

  • Odgađate čišćenje dimnjaka

Kreozot je veoma opasna tvar koja se nakuplja prilikom paljenja drva i jedan je od velikih uzroka požara u dimnjaku. Da biste izbjegli ove nevolje potrebno je najmanje dva puta godišnje pozvati dimnjačara da očisti i pregleda dimnjak, jednom prije početka sezone grijanja i nakon nje, ali to treba uraditi i po potrebi i tokom sezone ako primijetite da vaš dimnjak mnogo čadi.

 

(avaz/udarni.net)