Mali heroj: Dječak koji je rođen bez ruku, danas vozi motor, pliva, piše… (FOTO)

, , Comment closed

Da osobe s invaliditetom, pa i one najmlađe, itekako mogu učestvovati u društvu i biti samostalne, najbolje pokazuje dječak, koji ruši sve predrasude o osobama s invaliditetom.

Dječak Ismail Zulfić je bez ruku, jedna noga mu je zakrivljena, a na drugoj su spojeni prsti. Uprkos svemu, on samostalno jede, vozi motor, igra igrice, pliva, crta, piše…

Ismailovi roditelji pričaju da im nije bilo jednostavno kada su im ljekari saopštili da je njihovo dijete rođeno bez ruku.

Majka Elmina prisjeća se trudnoće, tokom koje je obišla brojne ginekologe, jer je, kako kaže, imala neki čudan predosećaj.

“Obišla sam razne doktore, ali mi niko nije rekao da moj Ismail nema ruke”, govori ona.

Zbog toga je bio prevelik šok kada su njen stol nakon porođaja okupirali doktori, postavljajući joj brojna pitanja.

“Nisam imala snage ni govoriti, a oni su me zasipali pitanjima. Shvatila sam da se nešto dešava. Slučajno sam se okrenula i, kada sam videla da kupaju moje dete držeći ga za noge, jer nije imao ruke, doživela sam šok” kaže Elmina.

Ipak, kaže da bi njena odluka da iznese trudnoću bila jednako čvrsta i da je ranije saznala da nosi dijete bez ruku, ali bi svakako bila spremnija na tu situaciju.

Ali, Ismailova želja za životom, učenjem i nedopuštanje da mu se kaže da on nešto nije u mogućnosti uraditi samostalno, njegove roditelje čini hrabrim i veoma ponosnim.

Ali, kaže Elmina, bilo je i teških trenutaka, kada je Ismail spoznavao da nema ruke i postavljao mnoštvo pitanja.

“Tražio je od mene i muža da mu damo svoje ruke, da vidi kako to izgleda kada se imaju ruke. To su bili najteži trenuci u našim životima, kada bi nas upitao hoće li mu ikada narasti ruke ili kada je tražio da mu damo svoje ruke da i on nas zagrli”, sjeća se ona.

download-31

Želja za spoznajom

Ismet ističe kako je bilo teško dok njegov sin nije spoznao ravnotežu, a onda se sam dao u otkrivanje onoga što može uraditi, a poslije se ispostavilo da je to skoro sve.

“Jedino je teško što ne može samostalno ići u kupatilo. Sve ostalo, verujte, radi sam. To je dete bez barijera” govori Ismet te dodaje da Ismaila pogodi kada ga neko pita za ruke.

Za vrijeme posjete ekipe “Avaza” dječak je bio pun života i želje za spoznajom okoline, nije mirovao. U jednom trenutku slagao je šine, onda je igrao fudbal, večerao, sam sebi sipao vodu.

 

(Blic/Udarni.net)