Napravite sami: Rješenje za začepljene cijevi u vašem domu

, , Comment closed

Vrlo često se dešavaju problemi u domu baš zbog začapljenja cijevi. U nastavku možete da pronađete rješenje za začepljene cijevi.

Vrlo često u domovima veliki probčem prave začepljene cijevi naručito se to odnosi u kadama i tuš-kabinama koje koriste ljudi s dugom kosom, ili u kojima kupate svoje kućne ljubimce. Začepljen odvod može da bude prava noćna mora, dok su sredstva koja možete za to da upotrebite mahom skupa, a gotovo uvijek i štetna za vaše cijevi.

Prilikom česte upotrebe jakih sredstava može dovesti do korozije i pucanja vodovodnih cijevi, što je sasvim sigurno mnogo gore od začepljenog odvoda. Međutim za sve postoji jednostavan način kako možete da napravite svoje sredstvo za čišćenje odvoda kojim nećete da oštetite cijevi, a riješićete problem koji imate. Za pravljenje ove efikasne mješavine potrebni su vam soda bikarbona, kuhinjska so, bijelo sirće i vruća voda.

Prvo šta treba da uradite je da skinete poklopac sa odvoda ako ga imate. U nekoj posudi pomješajte jednake djelove sode bikarbone i soli. Stavite ovu mješavinu u odvod, a potom na nju sipajte ugrijano sirće, otprilike jednu šoljicu za kafu, i ostavite da odstoji nekoliko minuta. Potom pustite vruću vodu da teče bar minut-dva, sve dok se odvod u potpunosti ne očisti.

Ovu mješavinu možete da napravite u većim količinama i čuvate je u zatvorenoj posudi, da bi vam uvijek bila pri ruci kada se odvod začepi. Pomješajte samo so i sodu bikarbonu, nemojte dodavati sirće. Njega ćete staviti naknadno, kada za to bude bilo potrebe.

 

(Ekskluziva/Udarni.net)