Očistite svoju veš mašinu u samo par koraka

, , Comment closed

Vremenom se u svakoj veš mašini nakupe ostaci sapuna i minerali koje sadrže deterdženti zbog čega odjeća nakon pranja nije više čista kao nekada. Zbog svega toga trebalo bi mašinu čistiti barem dva put godišnje, a u nastavku pronađite najjednostavniji i najjeftiniji način čišćenja

Veš mašina s prednjim otvaranjem

  • Dvije čaše sirćeta ili koncentrata soka od limuna ubacite u bubanj. Pokrenite ciklus pranja na najvišoj temperaturi kako biste uklonili mirise, mrlje i nakupljeni deterdžent u unutrašnjosti perilice. Pustite cijeli ciklus pranja da odradi do kraja.
  • Unutarnju stranu vrata kao i gumu na vratima prebrišite krpicom za čišćenje natopljenu sirćetom kako biste uklonili tragove kamenca i nakupljene plijesni. Nakon čišćenja ostavite vrata od mašine otvorena kako bi se u potpunosti mogla osušiti.

Budući da se ostaci kupovnog omekšivača nakupljaju u mašini, barem ga povremeno zamijenite sirćetom obogaćenim s nekoliko kapljica eteričnog ulja. Ne morate se bojati specifičnog mirisa sirćeta, a odjeća će biti meka i perilica čista.

Veš mašina s gornjim otvaranjem

Sve što će vam trebati je dva i pol decilitra izbjeljivača i dva i pol decilitra alkoholnog sirćeta, a ako ste zabrinuti da bi izbjeljivač mogao biti prejak preskočite taj korak.

  • Napunite praznu perilicu vrućom vodom, kao da perete punu mašinu za veš. Dodajte izbjeljivač i pustite da mašina radi minutu kako bi se izbjeljivač izmiješao s vodom. Otvorite poklopac mašine i pustite da tako napunjena mašina stoji sat vremena. Nakon toga zatvorite poklopac i pustite da mašina napravi puni krug i izbaci vodu.
  • Kada završi, ponovite postupak, ali ovaj puta vrućoj vodi dodajte alkoholno sirće. Ostatak postupka isti je kao u prvom koraku.

Kada završite čišćenje ne samo da će unutrašnjost mašine odisati svježim mirisom, već ćete i na dodir osjetiti koliko je glatka i čista, a besprijekorno čisto ponovno će biti i vaš veš.

 

(Dnevni avaz/Udarni.net)