OPREZ: Uskoro stižu olujni vjetrovi i grmljavina, a evo koji dijelovi su prvi na udaru

, , Comment closed

Nakon jučerašnjeg veoma toplog dana i dosta svježe noći jako nevrijeme očekuje se u Srbiji svakog trenutka.

Veoma duga linija vremenskih oluja trenutno je formirana od juga Banata, preko cijelog Pomoravlja, pa sve do juga Srbije i sjevera Makedonije, a karakteriziraju je snažni pljuskovi, vjetrovi i grmljavina.

“U narednim satima taj grmljavinski sistem premeštaće se severno i severozapadno od trenutno pogođene teritorije. U toku poslepodneva najviše na udaru će biti Vojvodina, Pomoravlje, delovi istočne, jugoistočne pa i južne Srbije. Svuda će biti padavina, a lokalno i grada, grmljavinskih nepogoda i olujnog vetra “

rekao je meteorolog Đorđe Đurić.

Meteorolog preporučuje posebnu opreznost zbog toga što se radi o opasnim meteorološkim pojavama. Meteorološke pojave skupa sa visokim temperaturama stvaraju nepodnošljivu sparinu, koja pored zdravstvenog stanja bolesnih i osjetljivih ugrožava i zdravstveno stanje svih stanovnika.

“Posebna opasnost je svakako grad, ali i to velike količine padavina koje će se izliti u kratkom vremenskom intervalu. Na taj način lako može doći do zapušenja odvoda i potopljenih kolovoza, što je samo razlog više da dodatnu pažnju obrate učesnici u saobraćaju “

kazao je meteorolog

za vrijeme noći najopasnije je bilo na sjeveru Vojvodine, u Sremu i zapadu Srbije.

“U Sremskoj Mitrovici smo sinoć imali baš orkanske vetrove sa preko 122 kilometara na čas, a bilo je i grada širom područja ovog mesta. U Subotici je istovremeno cele noći grmelo i pala je ogromna količina kiše – preko 30 litara po metru kvadratnom”

rekao je Đorđe.

Jako nevrijeme jučer je zahvatilo Hrvatsku i Crnu Goru , a danas će kako on kaže i Srbiju. No, nepogode koje će zadesiti Srbiju neće biti takvog inteziteta kao u susjednim zemljama.

 

(Telegraf \ Udarni.net)