Oporavite se brzo: Ovo treba da jedete kada imate gripu

, , Comment closed

Dobar izbor hrane može značajno ublažiti simptome gripa i ubrzati oporavak.

Kada se tijelo danima, pa i nedjeljama bori protiv virusa gripa, hrana postaje izuzetno važna. Tielu morate obezbijediti adekvatnu količinu vitamina i minerala kako bi moglo da pobijedi virus gripa.

 

Koja hrana se bori protiv infekcije?

  • Bez obzira na to da li ste bolesni ili ne, proteini su vašem tijelu neophodni jer ga održavaju jakim. Proteini pomažu tijelu da izgradi i zadrži otpor prema štetnim jedinjenjima. Nemasno meso, ćuretina, riba, mahunarke, mliječni proizvodi, jaja, orasi i sjemenke su odličan izvor proteina.

Važnost nutritivnih materija

  • Nutritivne materije su posebni jedinjenja u hrani koji su neophodni za obnovu, rast i zdravlje tijela. Nutritivne materije su vitamini, minerali, aminokiseline, esencijalne masne kisjeline i voda. Nutritivne materije su takođe i izvori kalorija – ugljeni hidrati, proteini i masti. Neke nutritivne materije tijelo proizvodi samo, a neke je potrebno unositi putem ishrane.
  • Stručnjaci dnevno preporučuju 50 g proteina. Trudnicama i dojiljama treba više. Konzumacijom hrane bogate proteinima, takođe unosimo važne nutritivne materije kao što su vitamin B6 i B12, a oni su važni za jak imuni sistem.

 

Da li flavonoidi mogu da ojačaju imunitet?

  • Flavonoidi sadrže oko 4000 jedinjenja koji voću i cvijeću daju različitu boju. Istraživanja su pokazala da flavonoidi mogu da ojačaju imunološki sistem. U najvećoj količini ih pronalazimo u grejpu, pomorandži, limunu i limeti.
  • Koju hranu treba jesti i izbjegavati ako vam je disajni sistem zapušen?
  • Kod nekih ljudi mliječni proizvodi mogu povećati stvaranje sluzi. Ako ste primijetili da je to slučaj kod vas, svakako izbjegavajte unos mliječnih proizvoda u narednih nekoliko dana. Mliječni proizvodi mogu pogoršati mučninu i podstaći povraćanje.
  • Sok od pomorandže je odličan izvor vitamina C, jača imunitet i ubrzava oporavak. Sok od pomorandže je nešto bolji izbor od same pomorandže jer će tijelo brže apsorbovati hranljive materije.
  • Ovo treba da jedete kada imate grip

Koliko je kod gripa djelotvorna pileća supa?

  • Pileća supa je odlična za ublažavanje simptoma gripa. U stvari, jedno istraživanje je pokazalo da pileća supa ima protivupalno djelovanje i ublažava začepljenost respiratornog sistema.

 

 

(Ekskluziva/Udarni.net)