Ove biljke su otrovne i ne bi trebalo da ih gajite u svome domu ako imate djecu ili kućne ljubimce

, , Comment closed

Bez obzira na njihovu ljepotu uvijek treba da dobro razmislite da li je dobro da gajite neke biljne vrste u svom dvorištu ili na terasi posebno ako imate djecu i kućne ljubimce.

Ako ste ljubitelj biljki treba da znate da nisu sve bezbjedne za držanje u kući, na terasi ili u dvorištu. Neke biljke su i otrovne.

U nastavku vam donosimo neke od biljaka koje zbog toksicnosti ne bi trebalo da imate u svojoj kući.

Kukuta

Kukuta je specifična po svom mirisu koji miriše poput šargarepe te je zbog toga primamljiva za životinje. Pojavljuje se u dvorištu kao korova, a napada nervni sistem pa može izazvati padavicu i kod životinja i kod ljudi.

Žuti narcis

Kod ove biljke je najotrovnija sama lukovica, a simptomi su pretežno vezani za digestivni trakt (dijareja, povraćanje i grčevi).

Olijander

Prelijepa biljka čiji su cvjetovi roze i bijele boje idealna je za balkone i dvorišta, no za djecu baš i nije bezbjedna. Olijander ima otrovni list i korijen, a simptomi trovanja su: pospanost, drhtavica i usporeni otkucaji srca.

Hortenzija

Ova biljka sadrži cijanid, i bez obzira na to što je potrebno mnogo količina ovog cvijeta da bi došlo do trovanja ipak budite oprezni.

Rododendron

Ovo je jedna od također prelijepih ukrasnih biljki za dvorište, no konzumacija cvijeta i lista može dovesti do ozbiljnog trovanja. Neki od simptoma su: poteškoće sa disanjem, paraliza i bol u stomaku.

Filadendron

Zbog ove biljke može doći do otežanog disanja, stomačnih problema i oticanja grla. Njen sok može da iritira kožu i usnu duplju. Rijetki su slučajevi kada dolazi do ozbiljnog trovanja, ali ipak nije sigurno da je držite u kući.

 

(Telegraf\ Udarni.net)