Ovo su mjesta gdje se skuplja najviše bakterija u vašem domu

, , Comment closed

Ništa strašno se neće desiti ako neki dan preskočite pa tako ne očisitite stvari i površine, ali treba da imate na umu da je potrebno redovno održavanje doma. Higijena doma olakšava život i unapređuje život svih ukućana.

Površine na kojima se skuplaju bakterije i koje treba redovno čistiti:

Kuhinjski pod

  • Ako ste kuhali, velika je vjerovatnoća da vam je ispao neki komadić hrane na pod oko šporeta. Brzinski pređite preko ovog područja odgovarajućim deterdžentom i tako smanjite mogućnost od privlačenja insekata u vaš dom.

Radne površine u kuhinji

  • Na radnim površinama u kuhinji čistimo hranu i sjeckamo namirnice za pripremu obroka, ostavljamo torbu, ključeve, poštu i brojne druge stvari. Ne čudi da ova mjesta mogu biti veoma prljava. Upravo zato trebalo bi da je počistimo i dezinfikujemo svakog dana. Pripazite samo da koristite svježu spužvu ili maramicu na različitim površinama kako biste izbjegli širenje bakterija s jednog mjesta na drugo.

Prljavo suđe

  • Skoreni ostaci od hrane otežavaju nam pranje suđa i iziskuju veću potrošnju vode za obavljanje ovog posla. Uz to privlače neželjene insekte u našu kuhinju. Upravo zato dobro je oprati suđe neposredno nakon korištenja i ne odlagati taj zadatak, piše “Zadovoljna”.

Tuš kabina

  • Najlakši način da smanjite kamenac i mogućnost nastanka buđi u kupatilu jeste da je čistite svaki dan. Ovo se pogotovo odnosi na tuš kabinu koju bi nakon svake upotrebe trebalo prebrisati i osušiti.

Lavabo

  • Bakterije s ruku se nakon pranja zadržavaju na ivicama lavaboa. Vjerujte, tamo su iako ne možete da ih vidite golim okom. Da biste spriječili skupljanje prljavštine, bilo bi dobro da operete lavabo svakog dana, a tako ćete eliminisati potrebu i da intenzivno ribate kamenac s ove sanitarije.

 

(Avaz/Udarni.net)