Pregovara sa Tribunalom: Predsjednik Rusije Vladimir Putin spašava Ratka Mladića

, , Comment closed

Nakon što je osuđen na doživotnu robiju Ratko Mladić je tražena osoba od Rusije, tačnije predsjednika Rusije, Putina.

Nakon pregovora s Tribunalom, a ranije i NATO, zvaničnici Rusije ponovo zatražili da oni vode računa o zdravlju haškog osuđenika

Rusija pregovara sa SAD da se generalu Ratku Mladiću omogući liječenje u toj zemlji, saznaje list “Kurir”.

Rusija, koja već godinama pokušava da izdejstvuje da komandant Vojske RS nastavi lečenje kod njih, ponovo je aktivirala pregovore o toj temi poslije Tribunala i NATO, ovaj put sa SAD.

“Rusi ne odustaju od nauma da se Mladić prebaci kod njih i da oni brinu o njegovom zdravlju. Uostalom, to žele i sam Mladić i njegova porodica. Oni su u više navrata pregovarali o tome s različitim faktorima, relativno skoro su svoje namere izneli i Tribunalu, ali su odbijeni. Međutim, Rusi i dalje pokušavaju da nađu način i svoje zamisli sprovedu u delo i zato se sad vode razgovori o tome i s predstavnicima SAD”, govori izvor “Kurira” blizak Mladiću.

Rusija je u martu ove godine i zvanično obavijestila Haški tribunal da je spremna da pruži smještaj i medicinski tretman za Mladića, što je potvrdila i šefica pravne grupe pri Ambasadi Rusije u Holandiji Viktorija Goncarova.

Viktorija je tada kazala da bi Mladić u Rusiji imao obezbijeđen smještaj, medicinski tretman i povratak u Hag, sve u skladu sa zahtjevima koje Tribunal odredi. Međutim, Hag je taj predlog zasad odbacio.

Prema pisanju ruskih medija, Rusija je zbog Mladića prije dvije godine pregovarala i s NATO, ali ni ti razgovori nisu bili plodonosni. Ruski nedeljnik Istina navodio je da su pregovori Rusije i NATO o Mladiću “praktično jedini pregovori otkad su zbog ukrajinske krize odnosi Moskve i Zapada pali na najniži nivo”.

Poslanik u ruskoj Dumi Pavel Dorohin, koji predvodi ruski Komitet za zaštitu generala Mladića i koji je bio u posjeti Mladiću u Tribunalu, rekao je za ruske medije ranije da bi Mladić na liječenju u Moskvi boravio najmanje mjesec dana i da bi Rusija garantovala za njegov transport i kasniji povratak u haški pritvor. On je naveo i da “operacija Mladićevog prebacivanja u Moskvu nije samo zdravstvene prirode nego i vrlo delikatno političko pitanje”. Dorohin je čak naveo da se u akciju dovođenja Mladića na oporavak u Moskvu uključio i ruski predsjednik Vladimir Putin, kao i “neki drugi strani državnici”.

 

(Kurir/Udarni.net)