Psihologija boja: Evo kako boje u vašem domu mogu da utiču na vas

, , Comment closed

Psihologija boja u vašem domu jedan je od ključnih elementa takom uređenja doma. Boje nisu samo farbe, nego mogu mnogo da utiču na život u domu. Narančasto posuđe, stolnjak ili pribor za jelo čine hranu slađom, pokazao je eksperiment koji su proveli španjolski znanstvenici. 

Sudionicima je topla čokolada djelovala više “čokoladno” ako je servirana u narančastoj ili tamnokremastoj šalici nego kad su je pili iz crvene ili bijele šalice. Zato želite li uživati u nečem slatkom i istodobno izbjeći šećer, poslužite je na narančastom tanjuru. Za bolji san unesite u spavaću sobu što više plave. 

Narančasta

  • Ručnici u boji marelice, breskve i mandarine potaknut će opuštanje, pa se dobro njima okružiti u kupaonici. Dobro se uklapa i smeđa sa zlatnim nijansama. Jarkonarančasta može biti teška tijekom dana, ali vrlo ugodna i topla noću, pa birajte takve pokrivače. Svijetlonarančasta stimulira energiju i osvjetljava prostor – nije loše za stolnjak ili jedan zid u kuhinji. No pazite, previše jarke narančaste oko vas može učiniti da se ne možete opustiti te pojačati hiperaktivnost kod djece. Također, može stimulirati apetit.

Žuta

  • Žuta donosi optimizam, aktivira memoriju, stimulira živčani sustav, potiče komunikaciju i kreativnost. No prigušeni i zemljano-žuti tonovi djeluju umirujuće, pa ako idete na ispit, navucite radije jarkožutu majicu.

Plava

  • Plava evocira osjećaj mira i svježine te predstavlja snagu i pouzdanost pa se smatra muškom bojom. Također, iz istog razloga većina policije na svijetu nosi plave uniforme. Kad se osjećate nesigurno i tjeskobno, okružite se plavom. Nijanse jake plave podižu energiju, što je dobra boja za kućnu teretanu. Nježnije nijanse smiruju i prostor čine većim. Plava smanjuje apetit pa ako ste na dijeti, poslužite hranu na plavom tanjuru. Za osjećaj kao da ste na plaži, kombinirajte plavu sa zelenom. Plava i žuta donose vedrinu. Ipak, oprezno s bojenjem zidova u plavo jer previše plave djeluje hladno, otuđujuće i može vas rastužiti, pa čak i dovesti do depresije.

Crvena

  • Istraživanja pokazuju da će se otkucaji srca osobe koja je okružena crvenom povećati, pa nije čudo da prostor u kojem prevladava djeluje toplije. Dojam pojačavaju zemljani tonovi. Tamno crvene zavjese ili prekrivači nisu dobri jer ta boja apsorbira svjetlo, pogotovo u malim prostorijama. Zamijenite ih svjetlijim tonovima crvene koji odbijaju svjetlost.

Žuta

  • Žuta donosi optimizam, aktivira memoriju, stimulira živčani sustav, potiče komunikaciju i iskre kreativnosti. No, prigušeni i zemljano-žuti tonovi djeluju umirujuće i neutralno, pa ako idete na ispit, navucite radije jarko žutu majicu. Blijedo žuta čini da prostor djeluje većim. Općenito, prostorije bez prozora izgledat će bolje sa zidovima u jarkoj žutoj boji. Zlatna i boja meda daju notu gostoljubivosti.

Zelena

  • Zelena se povezuje s poljem, lišćem i darovima prirode, zato daje smirujući osjećaj, pa je idealna za spavaću sobu. Svjetlije nijanse, poput limete, podižu vitalnost i obnavljaju energiju, pa ih koristite u kupaonici, ili dječjoj sobi. Postoje istraživanja koja pokazuju da zelena olakšava čitanje i podiže razinu razumijevanja onoga što pročitamo, pa je to zgodna boja za okoliš radnog stola malog prvoškolca.
  • Pazite: Zelena je u sredini spektra boja i najlakša je za oči. Zato previše zelene može djelovati toliko uspavljujuće da nećete imati energije za uobičajene obaveze.

Plava

  • Plava evocira osjećaj mira i svježine te predstavlja snagu i pouzdanost, pa se smatra muškom bojom. Kad se osjećate nesigurno i tjeskobno, okružite se plavom. Nijanse jake plave podižu energiju, što je dobra boja za kućnu teretanu. Nježnije nijanse smiruju i prostor čine većim. Plava smanjuje apetit, pa ako ste na dijeti, servirajte hranu na plavom tanjuru. Za feeling kao da ste na plaži, kombinirajte plavu sa zelenom. Plava i žuta nose vedrinu.

 

(24satahr/Udarni,net)