Region u suzama: Preminuo otac jedne od najvećih i najpopularnijih grupa bivše Juge

, , Comment closed

Autor je značajnih muzičkih djela za pozorište, film i televizijske serije, među kojima su najpoznatije teme za igrane filmove “Miris dunja”, “Ovo malo duše”, “Azra” i “Savršeni krug”.

Ovaj vrsni muzičar, kompozitor i dirigent maestro Esad Arnautalić preminuo je u Sarajevu.

Arnautalić, jedan od osnivača poznate sarajevske i jugoslovenske pop-rok grupe “Indeksi”, preminuo je nakon duge i teške bolesti.

Utemeljio je festivale “Vaš šlager sezone”, “Mali šlager”, “Prvi aplauz” i “Dečiji šlager”. Esad Arnautalić dirigovao je na tri takmičenja za pjesmu Evrovizije. On je okupio muzičare na projektu “Muzika raspoloženja”.

trgrgsgfsg

On je takođe autor značajnih muzičkih dijela za pozorište, film i televizijske serije, među kojima su najpoznatije teme za igrane filmove “Miris dunja”, “Ovo malo duše”, “Azra” i “Savršeni krug”.

Arnautalić je rođen 28. februara 1939. u Sarajevu. Početkom 1960-ih počinje da radi na Radiju Sarajevo kao muzički urednik i producent i postaje jedan od ključnih muzičkih stručnjaka koji su svojim zahtjevima da se lokalni mladi autori počnu baviti autentičnim autorskim stvaralaštvom, umjesto tadašnjeg uobičajenog kopiranja i prepjeva svjetskih pop hitova, širom otvorili vrata prvoj generaciji buduće sarajevske pop škole, prenose federalni mediji.

 

(Srbijadanas/Udarni.net)