Regulišite krvni pritisak prirodnim putem: 5 namirnica koje smanjuju visok krvi pritisak

, , Comment closed

Visoki krvni pritisak u poslednje vrijeme sve više i više pogađa i mlađu populaciju, onu u tridesetima, pa čak i u kasnim dvadesetim godinama.

Može prouzrokovati različite bolesti kao što su bolesti srca, probleme sa bubrezima i druge zdravstvene smetnje. Zbog toga je visok pritisak jedan od problema koji ne treba ignorisati. Važno je voditi i računa o tome koje namirnice konzumirate. 

Stoga vam u nastavku donosimo nekoliko namirnica koje mogu da utiču na visok krvni pritisak i smanje ga:

Crna čokolada
Krvni pritisak znatno mogu smanjiti kakao prah i čokolada bogata antioksidansom flavonoidom, tačnije crna čokolada.

Borovnice
Ako patite od krvnog pritiska dovoljno je da svaki dan pojedete količinu borovnica koja stane u jednu šoljicu i time ćete smanjiti krvni pritisak kao i opasnost oboljevanja od arterioskleroze, odnosno otvrdnuća arterija ali i osim toga opšti rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Sok od cvekle
Cvekla je lijek protiv mnogiih bolesti. Njen sok pospješuje protok krvi te je odlična i kada je u pitanju kardiovaskulatorni sistem. Osim toga dnevno po jedna čaša ovog soka stabilizovat će vaš krvni pritisak.

Jogurt
Jedna od namirnica koje regulišu krvni pritisak jeste i jogurt. Redovnom konzumacijom probiotika iz jogurta, kao i iz fermentisanog i kiselog mleka i sira pospešujete zdravlje srca, a uz to jogurt vam pruža i druge zdravstvene dobrobiti kao što je regulisanje holesterola, smanjenje nivo glukoze u krvi kao i otpornost na insulin.

Banane
Zbog prevelike količine natrijuma u krvotoku raste krvni pritisak. A da biste mogli smanjiti tu količinu natrijuma i zaustaviti njegovo negativno delovanje potrebno je da unosite dovoljne količine kalijuma. Banane su pune kalijuma te je zbog toga veoma dobro da ih konzumirate ako želite smanjiti vaš krvni pritisak.

 

Pored banana, kalijum sadrže i ove namirnice: krompir, zeleno povrće, bijeli pasulj, sjemenke, orašasto voće i avokado.

Za dobar rezultat unosite dvostruko veću količinu kalijuma od natrijuma.

 

(Srbija Danas \ Udarni.net)