Savjeti koji će vam uštedjeti novac: Trikovi za čišćenje tepiha, kupatila i kuhinje u vašem domu

, , Comment closed

Prilikom čišćenja doma dobor dođu korisni savjeti koji će vam pomoći u čišćenju. Kako vam savjeti mogu pomoći, tako će vam sigurno uštedjeti i novac. 

Međutim iako ih reklamiraju kao savršena sredstva, nije loše razmisliti o tome da hemikalije koje mogu da očiste sve možda i nisu tako bezazlene. Ako i nisu štetne po zdravlje, sigurno većina njih ne utiče najbolje na životnu okolinu. Dakle, stari bakini saveti su dobri, a često su i jeftiniji od gotovih sredstava za čišćenje.

Prije svega, važno je u kuhinjskim ormanima napraviti dobar raspored. Tu ćete naći i gomilu proizvoda kojima čišćenje nije glavna namena, ali u veštim rukama mogu biti tvrdoglaviji od svake mrlje.

Limun vam može pomoći protiv mrlja

Limunov sok je spas za sve one koji su zaduženi za čišćenje kuće. Idealan je za otklanjanje rđe i mrlja na plastici. Limunov sok za ove namjene možete upotrebiti u čistom ili razređenom stanju. Odličan je i za tragove koji na drvenom namještaju ostanu ispod televizora ili teških uređaja koji dugo stoje na jednom mjestu. Kari i ostala začinjena hrana često mogu da padnu na tepih i tapacirani namještaj, a efikasno se čiste razrijeđenim limunovim sokom. Pivo je čest neželjeni gost van čaša, a s namještaja i tepiha čisti se običnom soda vodom, koja se kod nas nešto rjeđe koristi pa može poslužiti i soda bikarbona razmućena u vodi.

Orsi i majoneza za fleke

Izluđujuće vodene tragove na drvenim površinama (ispod vaza i čaša koje nisu stajale na podmetačima) vjerovatno se nikada ne biste sjetili da otklonite orahom (brazilski je još efikasniji od domaćeg). Polovinom oraha trljajte mrlju, ali najvažnije je da je ona potpuno suha (ako je mokra, orah može ostaviti još ružnije tragove i razmazati mrlju). Možete nanijeti i malo majoneza na suvu mekanu krpicu ili pastu za zube na vlažnu krpicu pa tako trljati mrlju.

Ako imate malu djecu ili nepažljive ukućane, vjerovatno su vam poznati tragovi prstiju na zidovima. Prije školskih gumica, hemikalija, bake su takve mrlje čistile sredinom ustajalog bijelog hljeba.

Kućni viskoki sjaj

Gotovo sva industrijska sredstva koja postižu visoki sjaj temelje se na masnoći i nisu baš jeftina. Poželite li visok sjaj hromiranih površina u kuhinji i kupatilu, za promjenu ih dobro istrljajte brašnom. Isperite i obrišite, još bolje natapkajte mekanom krpom. Kako slivnik ne bi djelovao ‘mat’ u odnosu na slavine koje se sjaje, slivniku priuštite nježno ribanje praškom za pecivo ili zgužvanim novinama.

Bezbojno sirće savršeno je za pranje stakla i čaša. Za završno glancanje prozora, takođe, upotrebite zgužvane novine, jer one daju bolji sjaj od skupih krpa, tvrde iskusne domaćice.

Za čisto i sjajno kupatilpo

Za osvježavanje drvenog namještaja preporučuje se blagi rastvor sirćeta i vode – premažite rastvorom, ostavite preko noći da se osuši, pa namažite kvalitetnim voskom ili drugim zaštitnim sredstvom sa ili bez dodatka sjaja (dakle, povremeno nisu isključeni ni industrijski proizvodi). Industrijska sredstva treba nežno nanositi krpicama u malim količinama i pažljivo otkloniti svaki višak.  Za sve mrlje u kupatilu i na svim mjestima na kojima želite higijenu i istrebljenje mikroorganizama, najbolji je rastvor sirćeta i vode u srazmjeri 1:5. Mrlje na držačima za sapune i peškire, pa čak i na spojevima cevi i slavina možete očistiti namačući ih u rastvoru 20 minuta (elemente koji se mogu pomerati treba najpre rastaviti, da bi se svi delovi dobro nakvasili).

Tuš kabina i čaša vina

Ružne mrlje od sapuna i kamenca na pregibima i spojevima slavina, takođe se mogu očistiti pomenutim rastvorom sirćeta, ali s obzirom da je slavine teško odvojiti od zida, kvašenje je najlakše izvesti tako što veću količinu rastvora ulijete u veliku posudu koju postavite ispod slavine tako da slavina bude uronjena u rastvor. Kamenac u WC šolji može se očistiti i gaziranim pićima. Uspite neko gazirano piće u šolju,a zatim isperite nakon sat vremena.  Kad ste sve očistili, naspite jednu čašu dobrog vina sebi za nagradu. Drugu čašu vina ‘ponudite’ staklu tuš kabine i sve mrlje i kamenac će nestati. U završnom ‘glancanju’ i ovog stakla najviše će pomoći novine. Vino u drugoj čaši sme biti i jeftino stono, što za vašu čašu ne preporučujemo, pogotovo nakon ovako hrabrog, napornog i temeljitog čišćenja.

 

 

(Kurir/Udarni.net)