Simptomi raka dojke za koji mnoge žene ne znaju, a evo koji su i šta treba poduzeti

, , Comment closed

Claire Warner je objavila na društvenoj mreži “Facebooku” fotografiju svoje lijeve dojke i priznala da ima rak dojke.

Naime u svijetu svaka osma žena oboli od raka dojke, a najčešći simptomi su kvržice ili zadebljanja tkiva po dojkama.

No, Claire Warner nije imala ništa od toga već je na donjem dijelu dojke imala malo udubljenje. Kako bi osvijestila druge žene, ona je na svom “Facebook” profilu prije šest mjeseci objavila fotografiju svoje lijeve dojke.

“Ovo je fotografija moje lijeve dojke. Mala modrica je mjesto na kojem su mi napravili biopsiju. Udubljenje pokraj njega je rijedak i slabo poznat simptom raka dojke. Trepnite i promaknut će vam. Nisam bolesna, moj jedini simptom je ovo malo udubljenje”, napisala je na na svom profilu Claire.

Njena fotografija je podijeljena čak više od 25.000 puta.

U Evropi je rak dojke najčešće sijelo raka u žena, a područja s najvišom pojavnošću jesu zapadna i sjeverna Europa. Uočen je trend pada smrtnosti u zapadnim dijelovima Europe, SAD-u, Kanadi i Australiji. To su uglavnom zemlje koje su započele s programima prevencije i ranog otkrivanja raka dojke.

Redovitim pregledom koji uključuje samopregled, mamografiju te ultrazvučni pregled rak dojke se može otkriti u ranom stadiju kada je vjerojatnost za izlječenje i preživljenje puno veća. Preko 90% bolesnica s rakom dojke može se izliječiti ako se dijagnoza bolesti postavi u ranom stadiju i ispravno liječi.

 

(Cazin/Udarni.net)