Situacija koja zabrinjava: Popularnoj pjevačici Jeleni Karleuši prijeti zatvor do 5 godina

, , Comment closed

Situacija koja je iznenadila sve, ali na jednu stranu i zabrinjava …

Popularnoj pjevačici Jeleni Karleuši prijeti robija, tačnije zatvor u trajanju do pet godina.

Udruženje “Pedijatrija zasnovana na dokazima” podnijelo je krivične prijave protiv Jelene Karleuše, Mirjane Bobić Mojsilović, Maje Volk i Miroljuba Petrovića zbog izazivanja panike u javnosti o navodnoj štetnosti MMR vakcine! Ukoliko se dokaže da su krivi i budu osuđeni, ovim poznatim javnim ličnostima prijeti kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina.

Predsjednik Udruženja “Pedijatrija zasnovana na dokazima” dr Tomislav Stevanović ističe da postoji jasan osnov za podnošenje prijava protiv javnih ličnosti, “jer će biti odgovorne ako neko dijete umre zato što nije vakcinisano protiv malih boginja”.

“Neko mora da odgovara za širenje panike i laži o navodnoj štetnosti MMR vakcine i za pozivanje roditelja da ne vakcinišu djecu protiv malih boginja. Naše udruženje je prošle nedjelje već predalo prijavu protiv psihijatra Jovane Stojković, jer je prednjačila u širenju neistina o MMR vakcini, a sada je došao red i na javne ličnosti. Na spisku tuženih su pjevačica Jelena Karleuša, novinarka Mirjana Bobić Mojsilović, voditeljka Maja Volk i osnivač Centra za prirodnjačke nauke Miroljub Petrović. Svi su oni u medijima dovodili ljude u zabludu da MMR vakcina izaziva autizam i druge bolesti kod djece. Smatramo da će upravo oni biti odgovorni ako neko dijete teško oboli ili, ne daj Bože, umre zato što nije primilo vakcinu”, objašnjava dr Stevanović.

On naglašava da javne ličnosti svoje stavove o nečemu važnom kao što je vakcinacija iznose javno i vrlo agresivno, čime vrše pritisak na roditelje i dovode ih u zabludu.

“Vršenjem uticaja putem društvenih mreža, gostovanjem po emisijama, perfidnim spekulacijama i širenjem panike da je MMR vakcina štetna i da uzrokuje autizam javne ličnosti su direktno uticale na roditeljske odluke. Zbog toga su se male boginje i pojavile na našim prostorima, zbog toga imamo manje od 60 odsto vakcinisane djece. Pogotovo u Nišu, Beogradu, Kragujevcu i Novom Sadu, gdje su i prijavljene epidemije”, ističe dr Stevanović.

Akciju protiv antivakcinaša i podnošenje krivičnih prijava protiv onih koji šire dezinformacije o toj temi podržao je i poznati pedijatar dr Saša Milićević. On smatra da roditelji moraju da slušaju pedijatre, infektologe i epidemiologe kada je MMR vakcina u pitanju, a ne da vjeruju svemu što čuju i pročitaju.

– Živimo u vremenu kada svako može da da svoj komentar i sud bez da bilo šta zna o toj temi! Zato je važno da na odluku roditelja o vakcinaciji uticaj imaju samo ljekari. Oni su ti koji će sve reći o kvalitetu i sastavu ove vakcine i šta ona sa sobom nosi. Važno je da roditelji shvate da veliku štetu i rizik po zdravlje sa sobom nosi upravo epidemija malih boginja, a ne MMR vakcina”, tvrdi dr Milićević.

Ovim povodom, oglasila se i pjevačica Jelena Karleuša istakavši da ima pravo na mišljenje.

“Pravo na mišljenje i pravo na izbor ni u Zimbabveu nije krivično djelo. Mada, u kakvoj zemlji živimo, ne bi me ništa čudilo”, rekla je ona.

Slično su se izjasnile spisateljica Mirjana Bobić Mojsilović i dramaturg Maja Volk ističući da su iznenađene tužbom.

“Ja smatram da slobodan čovjek može da govori o čemu god želi. Što se tiče tužbe, zapanjena sam. Nisam znala da sam protiv MMR vakcine, kao ni da sam javno govorila protiv vakcinacije djece. Da li sam ili nisam protiv MMR vakcine, moja je lična stvar i ne moram nikome da polažem račune”, kazala je Bobić Mojsilović.

Sa druge strane, njena koleginica iznijela je lični primjer.

“Po meni je ta tužba besmislena, nisam čula da je iko tužen zbog svog mišljenja. Ja nisam protiv MMR vakcine, samo smatram da to ne treba da bude regulisano zakonom, već da taj izbor treba ostaviti isključivo roditeljima. Oni moraju da znaju kakav je kvalitet i sastav te vakcine prije odluke. Moje dijete je oštećeno MMR vakcinom, ko je odgovoran za to? Pedijatri i farmaceutske kuće moraju da daju garanciju da je vakcina bezbijedna.

Osnivač Centra za prirodnjačke studije Miroljub Petrović se pridružio ocjeni da niko ne treba da bude prisiljen na odluku.

“Neka podnesu tužbu! U čak 18 zemalja EU nije obavezna vakcinacija, što bi kod nas bila? Vakcine su razblaženi gnoj bolesnih životinja, najčešće krava i svinja, a kada to ubrizgamo našoj djeci, provociramo im imuni sistem. MMR je kriva za autizam, koji prije vakcina nije ni postojao! U demokratskom društvu niko ne bi trebalo da prisiljava roditelje na ovakvu odluku.”

Na spisku za krivičnu prijavu bila je i autorka i voditeljka emisije “Život priča” Tanja Vojtehovski. Ona je u aprilu ove godine emitovala emisiju na temu “Za ili protiv vakcinacije”.

 

 

(Senzacija/Udarni.net)