Šok: Velika promjena vremena očekuje nas sledeće sedmice, evo šta se očekuje (FOTO)

, , Comment closed

Veliki šok od vremena nas očekuje iduće sedmice…

Iako su ovih dana teperature ugodne i mnogima prijaju, nakon sveka očekuje nas veliki temperaturni šok. 

Vjerovanju meteorologa naredne sedmice očekuje nas i prvi snijeg i to na planinama.

“Ako ste se poželjeli hladnijeg vremena, mogli biste već iduće sedmice zaželjeti dolazak ugodne topline…”

Nakon ugodnog vremena i temperatra stiže nam južina i nova epizoda obilne kiše. Iduće sedmice očekuje se dolazak neprimjereno hladnog zraka nad područje naše regije, piše profesor Zoran Zadro, sa popularne meteo stranice

“Već se proteklih dana dalo naslutiti da nećemo pretjerano dugo uživati u lijepom jesenskom vremenu. Očekuje se kako će novi ulazak osjetno hladnijeg zraka u Sredozemlje potaknuti nastanak novog ciklonalnog polja u zapadnom dijelu Sredozemlja, tako da bi, pogotovo od vikenda, nova ciklona trebala djelovati na vrijeme u našem dijelu kontinenta i cijeloj regiji Balkana.

Od nedjelje do srijede, kiše bi, uz prolazak ciklone i frontalnog sistema, trebalo biti širom Balkana, kada se ujedno očekuje dotok osjetno hladnijeg zraka, pogotovo od ponedjeljka i utorka”, govori prof. Zadro, čiji je ostatak prognoze također zanimljiv…

Naime, on očekuje kako će pritom biti mogućnosti za lokalno obilne padavine, posebno u Hercegovini, jugozapadu i zapadu, centralnom, istočnom i sjeveroistočnom dijelu Bosne, Crnoj Gori, Srbiji, Kosovu i Makedoniji.

“Rizik od lokalnog izraženijeg grmljavinskog nevremena postoji posebno između nedjelje i utorka. Ponajprije se to odnosi na Jadran, Hercegovinu, jugozapad i zapad Bosne, obalne i priobalne dijelove Crne Gore i jugozapad, jug te sjeverozapad Makedonije.”

Prema sadašnjem modelu, obilan snijeg snijeg bi trebao pasti u Alpskom gorskom području do srijede, ali bijelih pahulja bi moglo biti i kod nas!?

“Između ponedjeljka i četvrtka uz dotok osjetno hladnijeg zraka ponegdje je moguća kratkotrajna pojava susnježice i snijega u vrhovima gorskih područja naše regije ponaprije Bosne.”

“Ako ste se poželjeli hladnijeg vremena, mogli biste već iduće sedmice zaželjeti dolazak ugodne topline… Pogotovo Vi u Bosni, kopnu Hrvatske, Srbiji, Kosovu, sredinom sedmice i Vi u Makedoniji, zaključuje se u prognozi.”

 

 

(Doznajemo/Udarni.net)