Sud odlučio: Vojislav Šešelj je kriv i određena mu je zatvorska kazna

, , Comment closed

Predsjednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj prespavao je izricanje drugostepene presude koja se desila danas u Haškom tribunalu.

Nakon što se probudio i informisao o zbivanjima u Hagu i presudi, Šešelj je za “Alo!” istakao da su ga osudila petrorica sudija koji ga nikada u životu nisu vidjeli.

“Eto, izjalovile su se moje nade da se vratim u Hag. Kazna koju su mi dali služi da samo pokriju ono što sam proveo u pritvoru. Prema anglosanskonskom pravu u slučaju kada je prvostepena presuda oslobađajuća, oni su mogli da je ukinu i vrate na ponovno suđenje, ili da je potvrde. A da je preinače u osuđujuću to nisu mogli” kazao je Šešelj komentarišući presudu.

On je naglasio da je ponosan na sve svoje ratne zločine.

“Veoma sam ponosan i spreman sam da ih ponovim i to u više navrata”, rekao je Šešelj. Napomenuo je i da će se žaliti na presudu.

“Verovatno ću se žaliti. Šanse sa žalbu nisu velike, ali ja hoću to dalje da teram!”naveo je on.

Žalbeno veće Mehanizma u Hagu osudilo je danas lidera radikala Vojislava Šešelja zbog progona Hrvata u Hrtkovcima u Vojvodini na kaznu zatvora od 10 godina, ali se smatra da je kaznu odslužio zbog boravka u pritvoru od 14. februara 2003. do 6. novembra 2014. godine.

Šešelj je proglašen krivim za tačke 1, 10 i 11 optužnice, čime je ranija oslobađajuća presuda Pretresnog veća suda u Hagu djelimično poništena, prema tačkama u kojima se Šešelj tereti za zločine protiv čovječnosti.

Šešelj je oslobođen optužbi za udruženi zločinački poduhvat, uz napomenu da jesu bili napadi u Hrvatskoj i BiH, zbog čega mu je ukinuta oslobađajuća presuda.

Vođa radikala odgovoran je za progon i deportacije vojvođanskih Hrvata držanjem huškačkog govora u Hrtkovcima 6. maja 1992, objavio je nasljednik Haškog suda, tzv. Mehanizam za međunarodne krivične sudove (MICT) u pravosnažnoj presudi Šešelju.

 

 

(Alo/Udarni.net)