Velika greška opasna po život: Nikada nemojte kuhati već prokuhalu, evo i zašto

, , Comment closed

Većina ljudi ima ružan običaj da ranije skuhanu vodu koja ostane u kuhalu kasnije ponovo prokuhaju po potrebi. No, takva voda je veoma štetna po zdravlje zbog toga što se prilikom novog ključanja oslobađa arsen, nitrat i fluor

Voda koja je ključala dva ili više puta može biti izuzetno opasna zbog toga što se mijenja sastav vode kada se ona kuha. Sva ta para koja nastane novim kuhanjem sastoji se od nestalnih jedinjenja koja se pretvaraju u gasove i tako isparavaju.

Višak vode koji ostane nakon kuhanja treba obavezno prosuti i uvijek sipati novu vodu.

Za vrijeme kuhanja voda izgubi štetne materije, no ako se kuha i drugi put tada će sve ono što je ostalo dobro u njoj iščeznuti. Hemijski sastojci ponovo prokuhale vode se menjaju, a zdravi minerali postaju štetni.

U nastavku vam donosimo šta se to stvara u vodi ako je dva ii više puta kuhate:

  • Nitrati

Nitrati se nalaze u vazduhu, zemljištu, vodi i mnogim stvarima u oktuženju. Međutim, onda kada su izloženi visokoj temperaturi, mogu biti veoma opasni, u tim uslovima postaju kancerogeni i povezani su sa različitim vrstama raka.

  • Arsen

Konzumiranjem prokuhane vode više puta, možete da se suočite sa trovanjem arsenom, a to može dovesti do velikog broja veoma ozbiljnih zdravstvenih problema kao što su rak, srčana oboljenja, neurološki problemi, pa čak i neplodnost.

  • Fluor

Uzimanjem previše fluora možete doživjeti mnoge neurološke probleme. Od kognitivne zaostalosti mogu patiti djeca koja imaju previše fluora.

Upravo zbog ovoga, naredni put kada odete da ponovo prokuhate vodu, još jednom razmislite, jer kuhanjem vode ponovo izlažete i sebe i druge oko sebe veoma opasnim toksinima.

 

(Telegraf \ Udarni.net)