Veliko iznenađenje za sve: Milorad Dodik daje ostavku pod jednim uslovom

, , Comment closed

Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik rekao je danas da će on podnijeti ostavku i više se neće baviti politikom. Ali za sve to predsjednik Republike Srpske ima jedan uvjet.

On kaže želi da se nađe u dejtonskom ustavu BiH gdje piše da je pravosuđe, osim Ustavnog suda BiH, na nivou države BiH, a ne entiteta, tada će automatski dati ostavku i više se nikada neće baviti politikom.

Naveo je i da po Ustavu BiH pravosuđe pripada entitetima, te da Visoko sudsko i tužilačko vijeće u BiH “nije legalno uspostavljeno” te da se BiH treba vratiti na ustavne pozicije, jer se bez toga postavlja pitanje smisla ove zemlje.

“VSTS je izmišljen samo da bi stranci mešetarili njime u početnim godinama i da bi proveli reformu koja u pravosuđu nije uspjela. I danas to nije uspjelo, jer postoje podanici u pravosuđu koji samo čekaju šta će im stranci reći, ganjaj ovog ili onog…” , kazao je Dodik u izjavi novinarima u Banjoj Luci dodajući da je VSTS-a potrebno vratiti u ustavne okvire.

U Ustavu, kaže, precizno piše da BiH ima devet nadležnosti, da sve ono što joj nije izričito dato pripada entitetima, među kojima i pravosuđe.

“A onda se nađe neki stranac koji to promijeni, čega mi je dosta”, rekao je Dodik i napomenuo da stranci pokazuju da ne postoji država BiH, jer svaka suverena država nema strane sudije u Ustavnom sudu BiH, koji se ne imenuju u BiH i ne znaju jezike te zemlje.

Govoreći o Protokolu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, koji stupa na snagu 1.februara, Dodik je rekao da vjeruje u obećanja o pomoći saveznog ministra Njemačke o pomoći poljoprivredi BiH.

Istovremeno, je naveo da je privreda BiH “ubijena” mjerama protekcionizma EU, te da o tome govori i prihvatanje njemačkog ministra.

“Evropska Unije je jača i stabilnija, ima veće podsticaje, a onda nam ovdje osvajaju tržište. BiH je izgubila zbog tog famoznog evropskog puta milijardu KM, a posredne štete u privredi bit će mnogo veće”, naveo je na kraju svega entitetski predsjednik.

 

(Fokus/Udarni.net)