Veliko iznenađenje: Haški tribunal donio odluku o Ratku Mladiću koja je uznemirila sve

, , Comment closed

Odluka koja je iznenadila sve…

Nakon dugo vremena javnost je dobila nekoliko informacija iz Haškog tribunala.

Sekretarijat Haškog tribunala potvrdio je danas da su, prema preporuci medicinskog osoblja Tribunala, zabranjene sve posjete optuženima u pritvorskoj jedinici, pa i Ratku Mladiću, te je predložio da se posjete ljekara odlože do poslije izricanja prvostepene presude Mladiću koja je zakazana za 22. novembar.

U svom dopisu predsjedniku Tribunala Karmelu Ađijusu, Sekretarijat je ukazao da je 9. novembra razgovarao sa Mladićevim braniocem o utvrđivanju datuma posjete dva ljekara iz Srbije.

Pismo je takođe poslato Mehanizmu za krivične sudove, koji se stara pritvorenicima u pritorskoj jedinici UN u Ševeningenu.

“Medicinsko osoblje je izrazilo svoju zabrinutost da bi dozvola bilo kakve posete lekara u ovom stadijumu, u kontekstu drugih relevantnih faktora, “mogla da ugrozi zdravlje pritvorenika” i “mogla da zaista šteti zdravlju pritvorenika”, naveo je Sekretarijat.

Kada je u pitanju Mladić, Sekretarijat je nakon toga, kako je naveo, zatražio od dva nezavisna medicinska eksperta koji su nadgledali Mladićevo ždravlje proteklih nekoliko godina, procjenu razumnosti preporuka ljekara iz pritvorske jedinice.

Sekretarijat je dobio odgovor od jednog ekspreta koji smatra da je u pogledu Mladića, prihvatljiva i razumna procena “da se ne dozvole posjete pre izricanja zakazanih presuda”.

Na osnovu svega navedenog, Sekrtetarijat je predložio da se posjeta ljekara Mladiću zakaže za kasnije datume koji su ranije predloženi odbrani.

Ti datumi nisu nikada javno objavljeni.

Mladićev sin Darko juče je rekao Tanjugu da je dobio usmeno obaveštenje da je glavni ljekar u pritvorskoj jedinici Pol Falke zabranio posjete ljekara Mladiću jer bi one bile štetne po njegovo zdravlje.

 

Izricanje prvostepene presude Mladiću zakazano je za 22. novembar.

 

 

(Srbijadanas/Udarni.net)