Veliko olakšanje u domovima: Frižider koji registruje pokvarenu hranu (FOTO)

, , Comment closed

Veliki svjetski problem postaje svakodnevno trovanje hranom. To se događa čak i u najrazvijenijim zemljama, a svake godine se zabilježi na milione slučajeva. Kako bi se tome stalo u kraj, istraživači svakodnevno rade na brojnim rješenjima koja bi svim domovima mogla olakšati identifikaciju pokvarene ili potencijalno problematične hrane.

I tako postoje brojna rješenja koja su skupocjena i nespremna za baratanje izvan laboratorija, jedno od njih bi se uskoro moglo naći i u vašim domovima.

Detektovanje toksina i bakterija koji ih stvaraju u hrani je komplikovano i teško. Bilo da je riječ o uzgajanju kultura iz uzoraka, posebnim vrstama kromatografije i spektrometrije, osmatranju raznih hemijskih reakcija, ili nečem desetom, članovi modernog domaćinstva jednostavno nemaju izbora nego baciti sumnjivu hranu – ili završiti u bolnici. Tome bi se uskoro moglo stati u kraj, ako je za vjerovati rezultatima Jonghee Yoona i suradnika na KAIST-u (Korean Advanced Institutes of Science and Technology). 

Metodu koju su istraživači otkrili je učinkovitoa i jednostavna. Ona može otkriti prisutnost bakterija poput salmonele na hrani te uključuje korištenje crvenog lasera i mjerenje uzoraka dobivenih raspršivanjem zrake po biološkom tkivu (tj. namirnica).

S obzirom na to da i bakterije na površini hrane također raspršuju svjetlo, one deformišu dobivene uzorke svjetla čime se može otkriti da je hrana zaražena – pa i do koje mjere. Naravno, stvar je ograničena na bakterije, dok su virusi i toksini koje bakterije proizvedu i dalje teški za ovako jednostavan ulov.

Neovisno o tome, budući da stvar funkcioniše i s namirnicama pod celofanom te bez potrebe za fizičkim kontaktom, postoji mogućnost da će frižideri i proizvodni pogoni budućnosti koristiti ovakve metode skeniranja. S obzirom na nisku cijenu i jednostavnost upotrebe zamišljenog sistema, korist bi itekako imale i zemlje u razvoju, posebno u mjestima gdje su laboratorije prava nepoznanica.

 

(Avaz/Udarni.net)