Vrhunac prestiža i tehnologije: Audi predstavio novi model Q8

, , Comment closed

Do sada neviđena tehnologija jednog limenog ljubimca kojeg bi naravno svi poželjeli da imaju. Vrhunac prestiža i tehnologije u dosad najimpozantnijem pakiranju iz Audija, a to je ni manje ni više novi Q8.

Iako je ovaj koncept predstavljen, novi Q8 ima velike izglede da doživi proizvodnu izvedbu u rekordnom roku i tako omogući Audiju ulazak u potpuno novi segment tzv. full size SUV-ova.

Rastegnut na 5,02 metara tek je tri centimetra kraći od Q7, no zahvaljujući razmaku između osovina od puna tri metra i pomalo coupeovskoj formi unosi obilje svježine u pomalo konzervativnu gamu Q modela.

Pritom je Q8 razvukao na čak 2,04 metara širine, dok je visina limitirana na 1,70 m, gotovo pet cm manje od Q7.

U Audiju ga vide kao elegantnu alternativu klasičnom SUV modelu, ali i priliku da publici predstave novo viđenje luksuza.

Q8 koncept stoji za maksimalan prestiž, poručuju iz Ingolstadta, i pritom donose brojne moderne tehnologije.

Ono najzanimljivije tiče se pogona. Plug-in hibridni sklop čini 3.0 TFSI benzinac (245 kW/333 KS i 500 Nm) u kombinaciji elektromotora (100 kW i 330 Nm), Li-Ion baterija kapaciteta 17,9 kW/h i osmostepenog mjenjača, a u maksimumu daje 330 kW/449 KS i 700 Nm.

Postavljen na 23-inčne točkove 100 km/h uhvati za 5,1 sekundi uz maksimalac limitiran na 250 km/h.

Pritom će 60 km voziti na struju, dok će u kombiniranom radu prosječno trošiti 2,3 l/100 km. Za punjenje baterija putem 7,2 kW punjača potrebna su 2,5 sata.

Pogon na sve točkove upravljan je torque vectoring sistemom, a za vrhunski ugođaj brine se adaptivni zračni ovjes. Iznutra obilje prostora i evolucija virtuelnog kokpita. Dakle, obilje ekrana i luksuza očekuje nas iza vrata koja se otvaraju na dodir. Predviđen je boravak četiri putnika koji će uz vrhunski komfor na raspolaganju imati i do 630 litara prtljažnog prostora, prenosi “Index Auto”.

 

(Avaz/Udarni.net)