Bijelo ili crno grožđe: Otkrivamo koje je bolje za vaše zdravlje

, , Comment closed

Bez obzira na njihovu veličinu i boju njihove kožice grožđe se stoljećima smatralom kraljem među voćem.

Ovi veoma ukusni plodovi sadrže mnoge vrijedne vitamine i minerale, kao i mnoge druge hranjive tvari koje imaju pozitivan učinak na  naše zdravlje.

U nastavku vam donosimo neke od njih:

Crno grožđe

Crno grožđe ima veliki uticaj na kardiovaskularni sitem, osim toga blagotvorno djeluje i na ljudski organizam zbog toga što obiluje antioksidantom resveratrolom. Upravo reservatrol sprječava grušanje krvi i oduzetost srčanog mišića, te potiče cirkulaciju i ublažuje upalne bolesti crijeva. Ima važnu ulogu i kod dijabetesa i pozitivan utjecaj. Osim toga, u njemu se nalaze i flavonidi antocianini koji se bore protiv slobodnih radikala u tijelu, a koji sadrže i veoma značajne količine beta karotena, bakra, kalcija, magnezija i željeza. Sadrže još i vitamin C, K i E.

Bijelo grožđe

Bijelo grožđe nije toliko opskrbljeno hranjivim tvarima kao crno grožđe, no to ne znači da ga trebamo izbjegavati. Naprotiv, bijelo grožđe je odličan izvor vitamina A, C i K, te nekih minerala poput kalcija i željeza.

Pored toga nutricionisti savjetuju da ovo voće rješava mnoge probleme s probavom, ali i da ima manje oksalne kiseline od crnog grožđa koje su neke studije povezale sa stvaranjem bubrežnih kamenaca.

No, ukoliko ih koristimo u umjerenim količinama, obje vrste su odličan saveznik zdrave prehrane.

 

(Radio Sarajevo \ Udarni.net)