Nekoliko savjeta koji će vam pomoći da rashladite svoj dom na ovim vrućinama

, , Comment closed

Ispred nas su još uvijek pakleni dani. U ovim ljetnim danima kada temperatura vazduha prelazi 40 stepeni ne pomaže ni klima uređaj.

Međutim ne brinite, postoji još osam načina kako možete da rashladite svoj životni prostor. U nastavku možete pronaći kako to da rashladite svoj dom:

Biljke koje upijaju vrućinu 

  • Osim što izgledaju divno u vašem domu biljke su i prirodni rashlađivači i mogu znatno da poboljšaju kvalitet zraka u vašem stanu. Aloe vera, svekrvin jezik, fikus, hlorofitum, Areca palma, bostonska paprat i zlatni puzavac će vaš dom učiniti ugodnijim u sparnim ljetnim danima.

Investirajte u plahte od čistog pamuka

  • Ukoliko odlučite da kupite prozračne pamučne plahte, vjerujte nam da nećete požaliti. Sintetičke tkanine su možda mekše, ali vas neće rashladiti dok spavate. Čak naprotiv, budićete se usred noći okupani znojem. To je definitivno razlog da potrošite malo više novca na plahte od čistog pamuka, zar ne?

Isprobajte trik s ventilatorom

  • Ventilator će poboljšati cirkulaciju zraka u sobi, ali ako je vreo, neće vam biti nimalo lakše. Stavite zdjelu od inoksa s ledom ispred ventilatora kako bi on širio hladni zrak baš kao i klima uređaj.

Rashladite svoje tijelo

  • Najbolje ćete se rashladiti ukoliko vodite računa o sebi i svojoj unutrašnjoj temperaturi. Fokusirajte se na to da vaše tijelo ljeti bude opušteno i da se rashladite kad god možete. U tome vam može pomoći hladan tuš, hladna kupka za vaša stopala prije spavanja ili korištenje hladnih obloga tokom dana. Ubrzo vam klima uređaj uopće neće biti ni potreban.

Koristite termalne zavjese

  • Prije nego što odete na posao, obavezno spustite sve roletne i navucite zavjese na prozorima u vašem domu. Prekrivanjem svih prozora i staklenih vrata spriječićete sunce da ulazi u vaše sobe i poveća temperaturu u vašem domu do neizdržljivosti. Kada se vratite s posla bićete oduševljeni koliko je prijatno i rashladno u vašem stanu, i to bez klima uređaja! Za još bolje rezultate kupite termalne zavjese. One će zaustaviti vrućinu i štetne UV zrake od ulaska u vaš životni prostor i znatno vam smanjiti račun za struju.

Koristite samo prirodnu svjetlost tokom dana

  • Ako ne želite da uključujete klima uređaj tokom dana, onda ugasite sva svijetla u sobama i koristite samo prirodnu svjetlost. Upaljena svijetla samo povećavaju temperaturu u vašem stanu i zbog toga ne možete ni da zamislite život bez klima uređaja.

Neka vam prozori budu odškrinuti tokom noći

  • Kada sunce zađe temperatura se poprilično spusti i zbog toga treba da držite otškrinute prozore tokom noći i rano ujutro. Ne samo da će vam biti ugodno u rashladnoj sobi, već ćete biti puni elana za novi radni dan.

Iznesite roštilj u dvorište

  • Ukoliko živite u kući, maksimalno iskoristite svoje dvorište kako biste lakše disali u vrućim ljetnim danima. Kuhanje prije svega zagrije cijelu kuću i zato bi bilo dobro da iznesete roštilj u dvorište i na njemu pripremite ručak ili večeru. Tako ćete izbjeći vrućinu i njeno zadržavanje u zidovima vašeg doma.

 

(Radiosarajevo/Udarni.net)