Nekoliko trikova kako vaša odjeća da ostane kristalno bijela i nakon nekoliko pranja

, , Comment closed

Svi bolujemo za bijelom odjećom, ali zbog osjetljivosti izbjegajemo je. Zbog toga vam donosimo nekoliko trikova za vašu bijelu odjeću. Što je češće moguće, bijele komade sušite na vazduhu jer ultraljubičasto zračenje djeluje kao prirodni izbjeljivač

Svakog proljeća i ljeta trend bijele odjeće ne izostaje, već samo dobija nove interpretacije.

Ali, koliko god bili udobni i elegantni, bijeli komadi često nisu najpraktičniji, a briga o takvoj odjeći ipak zahtjeva malo dodatnog truda. U nastavku pročitajte što je sve potrebno da bi bijelo zaista ostalo bijelo:

1. Razvrstavanje odeće
Razvrstavanje bijele odjeće prije pranja ne uključuje samo odvajanje od šarenih komada. Bijela odjeća pere se isključivo s bijelom odjećom znači, majica na crvene pruge, čarape na plave tačke, iznošene bijele čarape i slično, ne ulaze u tu kategoriju. Ako želite da se stvarno udubite u ovu kategorizaciju, odjeću možete da razvrstavate i po materijalima. Zajedno perite lan i pamuk, akril i poliester, a vunene komade odvojeno, najbolje na ruke.

2. Vrijeme prije pranja
Čisto bijele odjeće gotovo nikada nema dovoljno da bi napunila mašinu. Međutim, što duže stoji u korpi, to je manja mogućnost da ponovno bude potpuno čista. Uzmimo na primjer žućkaste mrlje od dezodoransa ostane li košulja koji put predugo neoprana, mrlje će biti gotovo nemoguće izbijeliti. Zato, perite bijele komade nakon svakog nošenja.

3. Mrlje
Prije pranja, na masne mrlje nanesite tečni deterdžent, deterdžent za pranje posuđa ili neutralni šampon. Nježno ga utrljaljte u mrlju četkicom i pustite da odstoji. Ako su mrlje u boji, poslužite se nekim sredstvom za uklanjanje fleka. Kako bi se povećale šanse da ćete iz mašine izvaditi snežno bielu odjeću, prije svega navedenog, nakvasite je u vruću vodu.

4. Pranje
Kod pranja bijele odjeće, nikada ne pretrpavajte mašinu. Deterdžentu i vodi stvarno treba prostora kako bi odradili svoj posao. Takođe, uvijek je perite na najvišoj temperaturi s maksimalnom preporučenom količinom deterdženta. Za najboji efekat, možete da dodate sodu bikarbonu, izbjeljivač ili možda najjednostavnije, pola šoljice limunovog soka. Zaboravite na varikinu. Ona oslabljuje vlakna, a ako je voda bogata gvožđem, odjeća će iz mašine izaći žućkasta.

5. Ispiranje
Kod nekih fleka, odjeću je potrebno oprati i do dva puta. Ako niste uspjeli da se izborite s nekom tvrdokornom mrljom, nanesite amonijak, pustite da djeluje 10 minuta i ponovite pranje.

6. Sušenje
Što je češće moguće, bijele komade sušite na vazduhu. Ultraljubičasto zračenje djeluje kao prirodni izbjeljivač, posebno ako ste kod pranja korstili sok limuna. Najbolje je ako se suši na direktnom suncu nekoliko sati.

 

(Kurir/Udarni.net)