Nevjerovatno: Amerikanci posebnom terapijom oživljavaju mrtve

, , Comment closed

Ove godine će započeti posebna primjena terapije koja oživljava mrtve. To će da urade američki naučnici koji će buditi pacijente iz duboke kome.

Američka biomedicinska kompanija “Bioquark”, iz Philadelphije, vjeruje da “moždana smrt nije nepovratna”. Direktorica Ira Pastor najavljuje početak testiranja do sada neisprobane terapije matičnim ćelijama u neimenovanoj zemlji u Južnoj Americi.

Osnova terapije, odnosno “vraćanja mrtvih u život”, jeste  “resetovanje” mozga.

“Bioquark” je razvio komplet injekcija koje mogu “resetovati”, a kompanija ne planira početna testiranja na životinjama, već će odmah početi s ljudima, navode naučni portali. Prvobitno je planirano da eksperiment počne u Indiji, ali je tamošnji Savjet za medicinska istraživanja blokirao taj plan. Prva faza testiranja nazvana je “Prva ljudska neuroregeneracija i neuroreanimacija”. Riječ je o studiji na jednoj grupi koja nije nasumično odabrana, a čiji je cilj “dokaz koncepta terapije”.

Prvo šta će da urede naučnici če biti prikupljanje matične ćelije iz krvi samog pacijenta, a potom ih ubrizgati nazad u njegovo tijelo. Zatim će ubrizgati dozu peptida u njegovu kičmenu moždinu.

Ovaj tretman bi trajao petnaest dana stimulacije korištenjem lasera i električne stimulacije kako bi se oživio mozak, nadzirući pacijenta u isto vrijeme MRI skenerom. Kritičari ove ideje postavljaju pitanje etičnosti, odnosno upozoravaju da mrtvi ne mogu dati pristanak.

Testiranje je dio većeg projekta “Reanima”, koji “istražuje potencijal najnaprednije biomedicinske tehnologije za ljudsku neuroregeneraciju i neuroreanimaciju”.

Kliničko istraživanje bit će sprovedeno na pacijentima koji su u stanju moždane smrti ili nepovratne kome, ali su još uvijek na aparatima za održavanje života. Ovo stanje u mnogim zemljama poznato je kao “živi leš”.

 

(Avaz/Udarni.net)