Njemačka novim zakonom otvorila tržište rada: Strahuje se za masovno iseljavanje sa Balkana

, , Comment closed

Rano u jutro predstavnici CDU-a, CSU-a i SPD-a su objavili kako je napravljen dogovor kako bi se omogućilo doseljavanje u Njemačku. Deutsche Welle prenosi kako je pronađeno rješenje koje će ubrzo da stupi na snagu.

Njemačka otvoreno piše o radnicima “trebamo stručne radnike”.

Tokom narednog perioda nadležni ministri bi trebali da obajave detalje tog sporazuma, a dosad se nagađalo kako bi se mogao odrediti neki rok do kojeg su te izbjeglice došle u Njemačku. Jer osobito bavarski kršćanski demokrati i CSU-ov ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer su odlučno odbijali takvu “promjenu trake” jer bi tako možda u Njemačku došle i nove izbjeglice koje bi zatražile azil samo da dobiju vremena da se  “tu snađu”.

Seehofer ministar unutrašnjih poslova i ministar rada, socijaldemokrat Hubertus Heil, su donijeli zajedničku odluku. Oni navode kako je u ovom trenutku Njemačkoj ne samo da trebaju dobri radnici, nego da “trebamo biti znatno uspješniji u dovođenju kvalificirane radne snage iz trećih zemalja”, kaže se u zajedničkoj smjernici koju su objavila ta dva ministarstva.

Zato i njemački političari često spominju Kanadu i njezin model useljavanja, makar se ovdje čuju i kritike takvog davanja “bodova” prema kojima Kanada procjenjuje one koji žele doseliti u tu zemlju. Ali u svakom slučaju će i dolazak u Njemačku olakšati poznavanje jezika, stručna kvalifikacija koja je priznata u ovoj zemlji i konkretna ponuda radnog mjesta.

POPULARNO ->  NEVIĐENA TRAGEDIJA: U saobraćajnoj nesreći poginuli poznati golman, njegova supruga i sin (6)

Detalje ovog sporazuma bi trebali znati u narednom periodu, ali sigurno je da je Njemačka konačno na putu da dobije novi Zakon o useljavanju.

U tom slučaju to bio veliki udarac na Balkan. Strahuje se da bi se dogodilo masovno iseljavanje.

 

 

 

POPULARNO ->  Velika tuga: U saobraćajnoj nesreći smrtno stradale tri domaće rijaliti zvijezde

(Faktor/Udarni.net)