Noćna mora svakog ljubitelja prirode: Evo kako se zaštititi od krpelja

, , Comment closed

Proljeće i ljeto su godišnja doba koja svi čekamo, ali se trebamo i paziti. Mnogo nas naručito u ljetnom periodu često boravi u prirodi, odlazimo u šetnju, na trčanje ili planinarenje. Međutim svi treba da obratimo pažnju da se pritom ne “prikrpelji” jedna minijaturna životinjica, šumski krpelj.

Ove male životinjice mogu biti prenosnici mnogih bolesti, a zarazu mogu prenijeti svojim ubodom.

Krpelji se nalaze na listovima i granama grmova, u šikarama, prizemnom sloju šuma. Za aktivnost krpelja važna je povoljna temperatura i vlaga. Zato imaju sezonsku aktivnost. Njihova brojnost je najveća u proljeće i rano ljeto, a mogu se sresti i u ranu jesen.

Kada čovjek dotakne krpelja, on se zakači i pređe na njega tražeći povoljno mjesto gdje može probosti kožu i sisati krv. Sam ubod se ne osjeti zbog supstance iz sline krpelja koja djeluje poput anestetika.

Prevencija protiv krpelja

Ako ste se odlučili za boravak na otvorenom odnosno u prirodi, pripremite prikladnu odjeću dugih rukava i nogavica, kapu i visoke i zatvorene cipele. Obucite odjeću svjetlijih boja jer ćete tako lakše uočiti krpelja. Krećite se označenim stazama gdje je manja mogućnost kontakta s krpeljima.

POPULARNO ->  Kada osjećate umor i nervozni ste, popijte čašu vode evo i zašto

Nakon završetka boravka u prirodi i povratka kući obavezno izvršite pregled svog tijela i svu odjeću i obuću. Pregled ponovite sljedećeg dana jer, dok je gladan, krpelj je sitan i teško uočljiv. Kada se najede, višestruko poveća svoj volumen, čak do 200 puta. Ako imate kućnog ljubimca, pregledajte ga nakon svake šetnje, pišu nezavisne.com.

Ne samo da ćete na taj način spasiti život njemu, nego ćete i spasiti život sebi i svojim ukućanima, s obzirom na to da kućni ljubimci mogu prenijeti zarazne bolesti na ljude. Protiv krpeljnog meningoencefalitisa možete se preventivno cijepiti.

POPULARNO ->  Da li je vaš mladež rak kože: Evo kako da prepoznate i koji su simptomi

Ovaj se korak preporučuje osobama koje puno vremena provode u prirodi, kao što su planinari, lovci i šumari.

Kako izvaditi krpelja?

Pribor za vašenje krpelja je pinceta. Pincetomu uhvatite ga što bliže glavi, ako pincetom dodirujete svoju kožu znači da ste dovoljno blizu. Kada ga imate u pinceti lagano ga izvlačite. Nemojte činiti nagle poteze jer krpelj može puknuti i glava mu može ostati u koži. Polako ga vucite dok ne izađe. Mjesto uboda dezinfikujte alkoholom.

 

(Avaz/Udarni.net)