Opšti haos: Evo ko je ubio političara Olivera Ivanovića u Kosovskoj Mitrovici

, , Comment closed

Priština je spremna da sarađuje sa Beogradom na rasvjetljavanju slučaja ubistva srpskog političara, saopštio je kosovski ministar pravde.

Lider srpske radikalne stranke doktor Vojislav Šešelj gostujući u jednom jutarnjem programu izjavio je kako je ubijeđen da su stranci ozbiljno umiješani u ubistvo Olivera Ivanovića. On je takođe naveo da su Amerikanci prije na dva-tri dana najavili napade. Tako da on smatra da iza svega stoje Amerikanci.

Oliver Ivanović, opozicioni političar iz Kosovske Mitrovice, ubijen je sa šest metaka, pištoljem duga devetka, a ubice su se na mjesto zločina dovezle automobilom čiji se posljednji vlasnik nalazi u Srbiji, dok je prvi odavno umro. Ovo su do sada saopštene informacije o tome kako je u roku od tri minuta ubijen lider Građanske inicijative Srbija, demokratija, pravda koga Srbija oplakuje već nekoliko dana, a koji je usmrćen u utorak. Ista javnost spekuliše i u kom bi pravcu mogla da ide istraga, a pomenuta su i imena Srba i Albanaca sa KiM-a koja bi mogla da budu umiješana u ovo ubistvo.

Mafija

Političari iz Albanije ipak tvrde da su ubice imale samo jedan cilj a to je da predstave Kosovo kao nestabilnu zemlju u regionu i svijetu, a sa druge strane ipak srpski funkcioneri tvrde da je to bio napad na preostale Srbe na KiM-u, a od svih ostalih pojedinci da ga je ubila mafija – ni srpska ni albanska, samo mafija. Nije malo ni teorija da iza Ivanovićevog ubistva stoji Moskva, koja, kako se tvrdi, ima najviše interesa da destabilizuje Balkan.

Međutim pogledom na sva dešavanja i sam Oliver Ivanović je nekoliko mjeseci pred samu smrt indirektno označio Radojčića kao kriminalca na sjeveru KiM-a.

Vladari

Nekoliko ovdašnjih zvaničnika pominje ime Kadrija Veseljija, smatrajući ga “vladarem Kosova”. Domaće vlasti istovremeno traže od Amerikanaca da objasne zašto su dva dana prije smrti Olivera Ivanovića i na osnovu kojih informacija izdali saopštenje u kome upozoravaju na nemire i terorizam na Kosovu, ali odgovora, bar javnog, nije bilo.

Da napomenemo da je Oliver Ivanović ubijen u utorak dok je ulazio u prostorije svoje stranke u Kosovskoj Mitrovici. Važio je za političara demokratu, jednog od rijetkih Srba koji je tečno govorio albanski i bio spreman na kompromise s Albancima mnogo prije ostalih srpskih političara. Shvatao je kosovsku realnost i nikada nije želio da preseli u Beograd. Dva puta u posljednjih nekoliko godina mu je paljen automobil, a skoro tri godine je proveo u zatvoru po optužnici za zločine koji nikada nisu dokazani: ostalo je da se brani sa slobode. Pre tačno četiri godine, na isti dan kada i Ivanović, ubijen je njegov kum i politički saborac, Dmitrije Janićijević, takođe, upucan u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice i to hicima iz automatskog oružja. Ubice nikada nisu pronađene. Ivanović je iza sebe ostavio suprugu i četiri sina.

 

 

(Oslobođenje/Udarni.net)