Počela sezona: Evo zašto je koristan kiseli kupus, naručito za žene (FOTO)

, , Comment closed

Približavanjem zime u pripremi je i zimnica. Tko da je od mnogobrojne salate počela i sezona pripreme kiselog kupuca. Ova omiljena namirnica u zimskim dugim danima je tradicionalno jelo koje se konzumira. Malo neko zna bogate tajne koje u sebi krije kiseli kupus.

Rijetko koja osoba ne voli kiseli kupus, ali je ovaj delikates naročito koristan za žene. Svježi kupus fermentacijom postaje dodatno obogaćen vitaminima i novim vrijednim supstancama, koje ostaju u gotovom proizvodu još 10 mjeseci.

Kiseli kupus odličan za varenje

  • Proces fermentacije uključuje kisele-mliječne bakterije. Kada zajedno sa kupusom, uđu u crijevni sistem, onda normalizuju rad, poboljšavajući mikrofloru. Zbog toga redovna konzumacija kiselog kupusa pomaže u eliminaciji disbioze. Još jedan sastojak kiselog kupusa je mliječna kiselina – efikasno se bori protiv opasnih bakterija, uključujući E. coli. Takođe, nutricionisti preporučuju uključivanje ovog čudotvornog proizvoda u vašu ishranu, ako vam je potrebno da umanjite nivo holesterola u krvi. Pored toga, kiseli kupus može čak smanjiti rizik od razvoja tumora.
POPULARNO ->  Nije za one sa slabim srcem: Ceca izbacila bujne grudi i očarala sve (FOTO)

Dobar za ljepotu 

  • Kiseli kupus je neophodan za žensko tijelo zbog joda i nikotinske kiseline, koji na kraju ojačavaju nokte i daju sjaj kosi. Često se fermentisani kupus koristi za kozmetičke svrhe u obliku maske za lice jer zasićujuće kožu vitaminima. Komponente u kiselom kupusu vlaže i sužavaju pore kože. Osim toga, uz pomoć kiselog kupusa možete se boriti protiv pjega, ako redovno pravite losione.


Vitaminska bomba

  • Kiseli kupus sadrži skoro sve vitamine koji su neophodni za zdravlje: B1, B2, B3, B6, K, U, i vitamin A. Zahvaljujući njima, kiseli kupus je dobra preventivna mjera protiv mnogih bolesti gastrointestinalnog trakta. Najviše u kiselom kupusu ima vitamina C – do 20 mg u 100 grama kupusa. Zahvaljujući njemu, tijelo se bolje odupire raznim virusima, brže se izbori sa infekcijama, što je posebno važno u jesen i zimu.
POPULARNO ->  Savjeti kako da spriječite probleme u domu zbog niskih temperatura

Ova namirnica odlična za mršavljenje

  • Sam kupus je dijetetski proizvod, a u svojoj kiseloj formi nema mnogo kalorija, tako da se ovaj proizvod može konzumirati tokom perioda gubitka težine. Nutricionisti kažu da ima čudotvorne osobine pročišćavanja organizma.
  • Slana voda od kiselog kupusa je efikasna u toksikoziji, pomaže budućim majkama da se oslobode neugodnog osjećaja mučnine.

 

(Ekskluziva/Udarni.net)