Strašno: Grad od 1.8 miliona stanovnika polako tone i nestaje sa lica zemlje

, , Comment closed

Nevjerovatno…

Grad koji se svakim danom bori za svoj opstanak.

Indonezija se posljednjih nekoliko godina susreće sa jakim nevremenom. Prestonica ove države Džakurta leži na močvarnom području, te pored toga kroz nju prolazi 13 rijeka a  da stvar bude gora sapljuskuju je i talasi Javanskog mora.

Stručnjaci upozoravaju da bi upravo ovaj grad mogao da nestane sa lica zemlje do 2050 godine, upravo zbog gore navedenih razloga

Građani apeluju na hitno rješavanje problema, u suprotnom ne smiješi im se dobra budućnost.

“Da Džakarta završi pod vodom apsolutno nije šala. To je realnost. Rezultati istraživanja pokazuju da bi 95% Džakarte do 2050 godine mogao da bude pod vodom”, rekao je Heri Anreas

Do sada je sjeverni dio Džakarte potonuo nevjerovatnih 2,5 metra, ali tu ne staje, nego i dalje tone. Strašno je da pojedini dijelovi ove države potonu za oko 25 centimetara za samo jednu godinu, dok za godinu dana ovaj grad potone od 1 do 15 centimetara u prosjeku.

POPULARNO ->  Hit na estradi: Skinuo se pjevač Aco Pejović i otkrio zašto ga žene VOLE (FOTO)

Građani žive u strahu i panici. Voda morska ima ponekad zapljuskuje i vrata od domova, a to se događa sve češće u posljednje vrijeme.

Trenutno glavni grad Indonezije nalazi se četiri metra ispod površine mora.

Grad Džakarta najviše tone zbog siromaštva. Država ne može da obezbijedi stanovništvu pitku vodu, te su oni primorani da kopaju bunareve koji pospješuju tonjenje kopletnog grada.

 

POPULARNO ->  Savjeti kako da spriječite probleme u domu zbog niskih temperatura

 

 

(Srbijadanas/Udarni.net)