Simptomi koje ne treba ignorisati tokom trudnoće

, , Comment closed

Ako već imate probleme, vrijeme vam neće pomoći, zbog toga ne čekajte nego odma se konsultujete sa doktorom. Većina trudničkih tegoba nije opasna, ali uvijek postoji rizik za neke komplikacije koje se mogu dogoditi. Zato ne odgađajte odlazak liječniku kod boli, padova, krvarenja i slično.

Trudnoću ne nazivaju džaba drugo stanje. Brojne promjene mogu vas nepotrebno zabrinuti, no neke simptome ne smijete zanemariti.

Bol u trbuhu, još ako je intenzivnija i oštra naručito se to odnosi u prvom tromjesečju može ukazivati na izvanmaterničnu trudnoću, uz bol u ramenima i oko rektuma. U tom slučaju obavezno se javite liječniku. Oštra bol kasnije može upućivati na spontani pobačaj, trganje posteljice ili prijevremeni porođaj. U prvih 12 sedmica trudnoće mala količina bezbolnoga krvarenja je uobičajena. Međutim, ako je krvarenje jače, najsigurnije je odmah otići na pregled. Temperatura od 38 stupnjeva, a bez drugih simptoma, također je znak da treba posjetiti liječnika. Jutarnje mučnine, iako neugodne, nisu opasne ni za mamu ni za bebu. Ipak, treba biti oprezan ako je povraćanje stalno i ako ne možete ništa zadržati.

Dehidracija može biti veliki problem trudnica, a pored toga sa druge strane je i proliv.

POPULARNO ->  Namirnica koja će spriječiti opadanje vaše kose

Dehidracija nastaje žeđanjem, koju prati uzastopno mokrenje. U tom slučaju to može biti jedan od znakova dehidracije ili zastajanja rada bubrega, ako ste od tih osoba odmah posjetite ljekara.

Glavobolje ili redovite migrene nisu opasne, no može biti riječ o nečem ozbiljnom pojave li se iznenadne smetnje. Dvostruka slika ili sijevanje pred očima u drugom i trećem tromjesečju mogu biti znak preeklampsije, što zahtijeva bolničko liječenje.

Kontrakcije između 24. i 36. tjedna trudnoće najčešće su bezopasne Braxton-Hicksove, no sigurnije je zatražiti potvrdu liječnika kako bi se isključila mogućnost prijevremenog porođaja.

Povećajte razinu šećera u krvi tako što ćete popiti češu nekog soka, nakon čega bi se trebala početi micati. Lezite na lijevi bok i vjerojatno ćete osjetiti bebu. No ako vam se učini da je beba u 24 sata bila manje aktivna ili se kretala manje od deset puta u 12 sati, javite se liječniku da provjeri je li sve u redu.

POPULARNO ->  Spriječite bolest na vrijeme: Ako imate ovakve grudi veće su šanse da imate rak dojke

Padovi

  • Ne moraju biti opasni jer bebu štite maternica i plodna voda, no treba reći liječniku što je bilo. alarm su krvarenje i trudovi.

Svrbež

  • Može biti znak kolestaze (poremećaj u radu jetre). svrbež cijelog tijela je neugodan i bezopasan za majku, no može štetiti bebi.

Preeklampsija

  • Pretjerano oticanje donjeg dijela nogu te pretjerano i brzo debljanje mogu biti znak peeklampsije (povišen tlak i proteini u urinu).

 

 

 

 

(Ekskluziva/Udarni.net)