Spriječite bolest na vrijeme: Ako imate ovakve grudi veće su šanse da imate rak dojke

, , Comment closed

Sve veći broj žene oboli od raka dojke, spriječite bolest na vrijeme…

Rak dojke je sve učestalija bolest kod žena, zbog čega su naučnici sproveli jedno istraživanje koje bi moglo da otkrije sa kakvim grudima žene obolevaju od ove bolesti. Ovu studiju raka dojke je sproveo Univerzitet Kalifornija. Na ovom studiju je dokzano da žene koje u grudima imaju mnogo gustog tkiva imaju dva puta veće šanse da dobiju rak dojke.

Doktori su objasnili kako može doći i to netačnih informacija jer kod žena sa gustim tkivom i većim grudima mamograf teško može da uoči ćelije raka, zbog toga apeluju ženama sa ovakvim grudima da potraže druge načine skrininga,

Naučnici su tako istakli da gusto tkivo u većim grudima otežava da se ćelije raka uoče momografom, zbog čega savetuju da žene sa ovakvim grudima treba da potraže drugi način skrininga.

Privi način istraživanja je bio to da su uporedili izvještaja više od 18.000 žena sa rakom dojke, i 184. 000 žena istih godina bez ikakvih simptoma raka.

POPULARNO ->  ODBILA HEMOTERAPIJU: Preminula popularna rijaliti zvijezda

Sledeći korak je bio da su stavili po jednu ženu u grupu sa gustim tkivom  Tako postoje skoro potpuno masne, uglavnom masne, umjereno guste ili pretežno guste.

U obzir su uzeti i faktori rizika poput težine, porodične istorije bolesti i prvi porođaj nakon 30. godine.

Istraživači su tako zaključili da je 39 odsto slučajeva raka dojke prije menopauze moglo biti spriječeno da su oboielje žene imale manje gusto tkivo dojki.

Rezultati su bili isti za nešto više od četvrtine pacijentkinja oboljelih nakon menopauze.

POPULARNO ->  Pjevačica Jana se obrukala na televiziji: Haljina joj spadala, borila se sa grudima

 

(Srbijadanas/Udarni.net)