STRAŠNO: Opljačkan muzej Esme Redžepove, ukradena i ova vrijedna stvar (FOTO)

, , Comment closed

Bez poštovanja i milosti…
Informacije koje su se pojavile u medijima potvrdila je i policija odnosno da je opljačkan Muzej legendarne Esme Redžepove na skopskoj tvrđavi Kale, odakle je odneto bukvalno sve, pa čak i urna sa pepelom njenog pokojnog supruga Steve Teodosijevskog, frapirala je makedonsku javnost.

Prema informacijama MUP, krađa se dogodila nakon njene smrti. Uviđaj u kući – Muzeju Redžepove izvršen je na osnovu zahtjeva Fondacije Esma Redžepova, a u prisustvu islednika MUP, predstavnika Ministarstva kulture i Muzeja grada Skoplja.

“Dana 30.03. 2018. godine je prijavljeno da je od 12.12. 2016. do 30.03. 2018. godine od strane nepoznatog počinioca izvršena teška krađa u Muzeju Esme Redžepove u Ulici Samoilova, pri čemu su spreduzete mere na utvrđivanju oduzetih predmeta i pronalaženja počinilaca”, stoji u saopštenju MUP.

Ministarstvo kulture zatražilo da stručne ekipe Muzeja, Kinoteke i drugih institucija naprave popis i procjenu svih stvari koje se nalaze u kući Esme Redžepove, poput brojnih audio materijala, nagrada i vrijedne arhivske građe.

Međutim, kada je stigla, Komisija je imala šta i da vidi. Prvo su naišli na zaključana vrata, a pošto niko nije znao gdje je ključ od kuće, pozvali su policiju koja je otvorila vrata. Tada je uslijedio pravi šok. Iz soba je ukradeno i odnešeno bukvalno sve, pa čak i urna sa pepelom Steve Teodosijevskog, supruga Esme. Ostali su samo prazni zidovi i par plaketa i postera.

Nedugo nakon ove informacije usledio je novi šok – rodbina Esme tvrdi da ništa nije ukradeno, već da je smješeno na sigurno, u sobe na prvom spratu kuće i zaključano.

“Ništa nije ukradeno iz Muzeja moje tetke Esme, izjavio je u telefonskom razgovoru za skopski Fokus, Adnan Redžepov, unuk brata kraljice Romske muzike, koji dugo godina živi u Nemačkoj, a sa Esmom je bio veoma blizak.”

Adnan, koji je prije tri dana bio u Skoplju, kaže da se radi o nesporazumu jer su svi predmeti Esme i Steve, sa prizemlja prenešeni na gornji sprat i zaključani na sigurno. Tamo je i urna sa pepelom Steve.

“Sve što je u vlasništvu moje tetke je na sigurnom. Mi, njeni bliski rođaci imamo ključ od njenog Muzeja, a predmete smo smestili na gornji sprat, rekao je Adnan.”

Nakon kratke i teške bolesti Esma je umrla u Skoplju u decembru 2016. godine.

Prije smrti, u testamentu je navela da kuću poklanja Republici Makedoniji pod uslovom da kuća preraste u muzej humanosti Esme i Steve. Kasnije su se javili njeni rođaci iz inostranstva koji osporavaju testament i pravdu traže preko suda.

 

 

(Srbijadanas/Udarni.net)