Srpski teniser Novak Đoković ozbiljno bolestan: Ima veoma rijetku bolest…

, , Comment closed

Poznati i jedan od najboljih srskih tenisera Novak Đoković boluje od rijetke bolesti koja pogađa samo jedan posto stanovništva.

Upravo ta bolest u narednom periodu može da mu uništi ne samo karijeru, nego i život. Naime, radi se o bolesti koja se naziva ortoreksija. Tačnije, Đoković je psihički zavista od zdrave ishrane.

 

“Novak Đoković ima ortoreksiju koja preti da mu u potpunosti razori organizam”,

rekao je Jirg Hezli, najbolji švajcarski nutricionista.

 

Teniser je već duže vrijeme na veoma specifičnom režimu ishrane koji podrazumijeva uglavnom konzumaciju biljaka, što u potpunosti isključuje unošenje mesa u organizam.

“Novak Đoković. Koliko sam mu se samo divio na terenu, njegovom stilu i načinu kretanja… A onda sam čuo za njegov plan da potpuno promeni način ishrane i zapitao se koliko li će izdržati. I evo, sada vidimo posledice njegovog poremećaja u ishrani. Ova vrsta poremećaja nisu samo anoreksija ili bulimija, postoji i bolest zvana ortoreksija koja naizgled deluje kao zdrava ishrana. I upravo zato Novak i nije svestan posledica koje po njega ima to što je već duže vreme na ovoj dijeti”,

napisao je na društvenim mrežama Jirg.

 

A nakon toga je dodao i:

“Đoković praktikuje dijetu kojom izbegava šećer u potpunosti, ali koliko god delovalo dobro, to je dugoročno izuzetno štetno po organizam. Vremenom sportista počinje da oseća sve veći zamor, razvijaju se upale, alergije, intolerancija. Sve je podložniji stresu, spava sve manje i manje, da bi na kraju jedino uz pomoć lekova uspeo da utone u san. Osoba je sve iscrpljenija psihički i neophodni su psihosomatski lekovi. Gubi vezu s prijateljima i porodicom, oseća se izolovano i javljaju se suicidne misli”,

Oporavak je na svu sreću moguć ali ukoliko se Đoković vrati normalnoj ishrani.

“Neophodno je da počne ponovo unos ugljenih hidrata i šećera, ali postepeno kako bi se organizam navikao”,

kazao je on.

Jirg Hezli je poznati švajcarski doktor, a posjeduje Institut za nutricionističke dijagnoze u Švajcarskoj, pored toga radio je i kao ljekar za ishranu pri Njemačkoj biciklističkoj federaciji i Odbojkaškom savezu Švajcarske.

 

(Kurir \ Udarni.net)