Uzgajanje cvijeća u vašem domu: Evo kako da vaše cvijeće bude bujno i zdravo

, , Comment closed

Pravo je vrijeme da sad zasadite i njegujete omiljene cvjetnice, bilo da će one naći svoje mjesto u baštama ili na balkonima.

U nastavku možete da pronađete kako i gdje da zasadite vaše omiljeno cvijeće:

Biljke kao što su verbena i petunije posadite sami za vaš balkon. Ako vam je hobi cvijeće, nabavite set koji se sastoji od podmetača, kadice za vodu i 5 l otvora za sađenje.

Sađenje sjemena u saksiju: specijalna zemlja je već pripremljena sa hranom za mladice. Sipajte zemlju u saksiju i ravnomijerno pospite sjeme. Preko toga sipajte supstrat debljine 2 mm i pokvasite zemlju prskalicom za vodu. Saksiju pokrijte folijom.

Najbolje mjesto: saksija treba da bude na toplom i svijetlom mjestu. Kada isklija nježna zelena mladica, povremeno je malo provetravajte.

Đubrivo za cvijeće

Ako zasadite biljku u prethodno nađubren supstrat, tri-četiri nedelje ste mirni sa đubrivom. Nakon toga biljku redovno prehranjujte. Tečno đubrivo djeluje odmah i najbolje ga dodajte jednom nedeljno u vodu kojom zalivate biljku.

Prednost kapi i štapića za đubrenje: biljka će se prehranjivati cijele nedelje, a đubrivo djeluje već nakon dvije nedjelje.

Kuglice za đubrenje: jednostavno ih dodajte biljci i one će prehranjivati biljku tokom cijele sezone.

Vaše sobno cvijeće voli balkon

Najčešća dilema koja muči ljubitelje cveća je da li bi trebalo da svoje omiljene sobne vrste tokom proljećnih i ljetnjih mjeseci iznesu na terasu.

Najbitnije je da postoji tenda ili nadstrešnica da usljed sve jačeg sunčanog zračenja ne bi došlo do opekotina na listovima. Tada bi trebalo dodati i svežu zemlju, odgovarajuće đubrivo, a svjež vazduh i sunčeva svetlost doprineće povećanju za lisne mase i broja cvetova.

Oblik i boja vašeg svijeća

Zlatno pravilo za harmoničnu žardinjeru: kombinujte viseće i uspravne biljke tako da svaka od njih ima dovoljno mjesta. Obilje cvjetova djelovaće raskošno. Viseće zelene kaskade, kao srebrno dugme, tamjan ili zlatna žalfija, dovode do izražaja kompaktne cvjetove.

Koliko da posadite: u jednu klasičnu žardinjeru oko 80 cm mogu da stanu dvije uspravne geranije, dva ladoleža, jedna viseća petunija.

Moraju se zalivati

Voda je najvažniji eliksir za vaše biljke. Tek posađeno cvijeće treba bogato zalivati, jer je novi supstrat iz kese često suv i oduzima vlagu biljkama. Da voda ne bi isparila, zalivajte biljke često, ali pomalo. Tokom toplih dana najbolje je da to činite ujutro i uveče.

  • Trik za suvu zemlju: sipajte kap tečnosti za pranje sudova u vodu za zalivanje cvijeća.
  • Ekstrasavet: prskajte biljke vodom iz prskalice jer to na biljke djeluje blagotvorno, pa će vam se zahvaliti novim izdancima.
  • Akcija čišćenja: ocvale cvetove redovno uklanjajte i kontrolišite žuto lišće.

 

(Blic/Udarni.net)