Veliko olakšanje u domovima: Frižider koji registruje pokvarenu hranu (FOTO)

, , Comment closed

Svakodnevno se dešava da se neko otruje ni manje ni više nego hranom. To je postao globalni problem.

Trovanje hranom se događa čak i u najrazvijenijim zemljama. Iako se vrše preventivne mjere i upozorenja, bez obzira na to svake godine se zabilježi na milione slučajeva.

Kako bi se tome stalo u kraj, istraživači svakodnevno rade na brojnim rješenjima koja bi svim domovima mogla olakšati identifikaciju pokvarene ili potencijalno problematične hrane.

I tako postoje brojna rješenja koja su skupocjena i nespremna za baratanje izvan laboratorija, jedno od njih bi se uskoro moglo naći i u vašim domovima.

Detektovanje bakterija i toksina koji su veliki uzročnici trovanja je teško ali i komplikovano. Bilo da je riječ o uzgajanju kultura iz uzoraka, posebnim vrstama kromatografije i spektrometrije, osmatranju raznih hemijskih reakcija, ili nečem desetom, članovi modernog domaćinstva jednostavno nemaju izbora nego baciti sumnjivu hranu – ili završiti u bolnici. Tome bi se uskoro moglo stati u kraj, ako je za vjerovati rezultatima Jonghee Yoona i suradnika na KAIST-u (Korean Advanced Institutes of Science and Technology). 

Od svih skupocjenih metoda istraživači su otkrili jeftino i brzo rješenje,a to je detektovanje bakterija pametnim laserom. Ova metoda može otkriti prisutnost bakterija poput salmonele na hrani te uključuje korištenje crvenog lasera i mjerenje uzoraka dobivenih raspršivanjem zrake po biološkom tkivu (tj. namirnica). Pametni laseri za detektovanje pokvarene hrane počeli su se ugrađivati u novije frižidere, tako da smo pored pametnih telefona dobili i “pametni frižider.”

POPULARNO ->  ISPOVIJEST: Kod istog privatnika inače naše prve komšije, mladi bračni par radio je zajedno...

Stručnjaci ipak upozoravaju da se što više koriste svježe namirnice, on su zdravije za ljudski organizam, a tako ćete izbjeći i trovanje hranom, koje može biti u najgorim slučajevi i smrtonosno.

 

(Avaz/Udarni.net)