Veoma je važno znati: Evo koje su to sve ljekovitosti paradajza

, , Comment closed

Proljeće je već uveliko tu, a vrijeme je da iskoristimo i sve ono što sa njim dolazi. Pored mnogih ljekovitih biljki i tu je i paradajz.

Naučno je dokazano da likopen, kojeg najviše ima u paradajzu, ima veoma važnu ulogu u smanjenju rizika nastanka mnogih bolesti, uključujući i rak.

Jedan od najperspektivnijih suplemenata iz kategorije antioksidansa je likopen, on za čak 40 posto smanjuje rizik od infarkta. No, on se najviše pročuo zbog zaštite prostate od raka.

Kada ga nestane smatra se da su nastale i ozbiljne promjene, zaključujemo to na osnovu mnogih studija.

Naime, studija koja je trajala pet godina, a provedena je na 48.000 muškaraca starijih od 50 godina, pokazala je kako desetak obroka kuhanog paradajza sedmično spušta rizik na donju granicu, a pretpostavlja se da likopen osim raka prostate djeluje zaštitno i protiv drugih vrsta raka.

Kad kažemo kuhani paradajz, misli se toplinski obrađen i otopljen u masnoći.

Likopena ima još i u guavi, lubenici i ružičastom grejpu, no to je samo polovina onoga što se nalazi u paradajzu.

Naučnici su pokazali da uzimanjem dnevno po 6,5 mg likopena (jedna kašičica kečapa ima 2,5 mg likopena) smanjuje se rizik pojave raka prostate za 21 posto u odnosu na one koji ga ne uzimaju. 

Kada su u pitanju žene, pokazano je da 75 posto osoba koje spadaju u velike konzumente paradajza imaju 3,5-4,7 puta manji rizik od raka cerviksa u odnosu na kontrolnu grupu.

 

(Avaz \ Udarni.net)