Vrhunac prestiža i tehnologije: Audi predstavio novi model Q8

, , Comment closed

Do sada neviđena tehnologija jednog limenog ljubimca kojeg bi naravno svi poželjeli da imaju. Vrhunac prestiža i tehnologije u dosad najimpozantnijem pakiranju iz Audija, a to je ni manje ni više novi Q8.

Iako je na sajmovima predstavljen novi koncept, novi audi Q8 ima ogromne šanse da ugleda svjetlo dana odnosno da doživi proizvodnu izvedbu u rekordnom roku i tako omogući Audiju ulazak u potpuno novi segment tzv. full size SUV-ova.

Ovaj novi koncept je dostigao do sad velikih 5,02 metara a samo je tri centimetra kraći od Q7,  međutim može se pohvaliti razmaku između osovina od puna tri metra i pomalo coupeovskoj formi tako da ovaj model unosi obilje svježine u pomalo konzervativnu gamu Q modela.

Od svih specifikacija nekako je najzanimljivija ta da se audijev model Q8 razvukao na čak 2,04 metara širine, dok je visina limitirana na 1,70 m, gotovo pet cm manje od Q7.

POPULARNO ->  Popularnom Barseloninom igraču Nejmaru prijeti robija od dvije godine

Inžinjeri audija kao i kompletan njihov tim složili su se sa jednim a to je da ovaj model Audija vide kao elegantnu alternativu klasičnom SUV modelu, ali osim toga i priliku da publici predstave novo viđenje luksuza.

Audijev novi model koncept stoji za maksimalan prestiž, govore iz Audi tima, a naravno na sve ovo nisu zaboravili ni na modernu tehnologiju kojom je opremljen.

Još jedno iznenađenje od mnošvoa do sada je i njegov pogon Plug-in hibridni sklop koji čini 3.0 TFSI benzinac (245 kW/333 KS i 500 Nm) u kombinaciji elektromotora (100 kW i 330 Nm), Li-Ion baterija kapaciteta 17,9 kW/h i osmostepenog mjenjača, a u maksimumu daje 330 kW/449 KS i 700 Nm.

Audi Q8 leži na 23-inčnim točkovima, a ubrzanje do 100 km/h uhvati za nevjerovatnih  5,1 sekundi uz maksimalac limitiran na 250 km/h. Moramo priznati da je to odličan rezultat za ovakvo robusno auto.

POPULARNO ->  VIC: Mujo se vozi seoskim putem i iznenada ugleda prelijepu plavušu...

Ovaj model će da ideo na struju do 60 km/h, dok će u kombiniranom radu prosječno trošiti 2,3 l/100 km. Za punjenje baterija putem 7,2 kW punjača potrebna su 2,5 sata.

Pogon na sve točkove upravljan je torque vectoring sistemom, a za vrhunski ugođaj brine se adaptivni zračni ovjes. Iznutra obilje prostora i evolucija virtuelnog kokpita. Dakle, obilje ekrana i luksuza očekuje nas iza vrata koja se otvaraju na dodir. Predviđen je boravak četiri putnika koji će uz vrhunski komfor na raspolaganju imati i do 630 litara prtljažnog prostora, prenosi “Index Auto”.

 

(Avaz/Udarni.net)